Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Piatra Neamț: Complexul Muzeal Național Neamț aduce în atenția publicului vizitator expoziția foto-documentară „Comori ale epocii bronzului din colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț”. Panourile informative vor fi expuse în Piața Libertății în perioada 23 februarie – 30 aprilie a.c

23 februarie, 2021 - 30 aprilie, 2021

Comori ale epocii bronzului din colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț
Complexul Muzeal Național Neamț aduce în atenția publicului vizitator expoziția foto-documentară „Comori ale epocii bronzului din colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț”. Panourile informative vor fi expuse în Piața Libertății în perioada 23 februarie – 30 aprilie a.c.
Expoziția prezintă o selecție de descoperiri metalice cu o valoare de patrimoniu deosebită, axându-se cu precădere asupra poveștii din spatele descoperirii acestor artefacte unicat. Panourile informative includ fotografii ale pieselor și informații referitoare la locul și modul de descoperire, aspecte specifice, modul de realizare și apartenența culturală. În această expoziție au fost incluse piese de aramă, bronz, argint și aur descoperite întâmplător sau în cadrul unor cercetări arheologice în județele Neamț și Bacău.
*
De pe teritoriul județului Neamț provin numeroase obiecte metalice atribuite epocii bronzului și care au fost descoperite prin cercetări arheologice sau în mod întâmplător.
Prima descoperire mai consistentă de bronzuri datează din anul 1945 când, pe teritoriul satului Doljești, a fost identificat un depozit compus din opt obiecte, dintre care un topor și șapte seceri.
Ulterior, pe măsură ce s-au organizat cercetări sistematice în diverse situri preistorice, numărul descoperirilor de bronzuri a crescut. Cu toate acestea, în așezări și necropole piesele de bronz nu sunt extrem de numeroase, fiind, în general, piese de mici dimensiuni.
O importanță aparte au avut-o descoperirile întâmplătoare ale unor acumulări de bronzuri, cum au fost cele de la Borlești, Ruginoasa, Bozieni, atribuite bronzului mijlociu și târziu.
Numărul pieselor descoperite în spațiul de la est de Carpați, care aparțin perioadei timpurii a epocii bronzului, este foarte redus.
Acestei perioade îi aparțin diferite tipuri de topoare din cupru sau cu un conținut scăzut de arsen sau staniu, realizate prin turnare în tipare bivalve. Este foarte posibil ca aceste artefacte să nu reprezinte produse locale, ci importuri din mediile culturale apropiate.
Pe parcursul perioadei mijlocii a epocii bronzului începe să crească numărul pieselor de metal și să se diversifice tipurile de obiecte, însă punctul culminant al metalurgiei bronzului este atins în perioada târzie a epocii bronzului și la începutul epocii fierului.
După o perioadă îndelungată de zacere în sol sau în mediul acvatic, piesele descoperite astăzi sunt acoperite cu un oxid de cupru, numit patină nobilă, un indicator al autenticității artefactelor, în diferite nuanțe de verde. Înlăturarea intenționată a patinei se realizează doar în cazuri excepționale, atunci când nu există altă soluție pentru conservarea artefactelor.
Muzeograf Alexandru Gafincu, cercetător Vasile Diaconu

Details

Start:
23 februarie, 2021
End:
30 aprilie, 2021
Event Category:

Organizer

Venue