- This event has passed.
Goleşti: expoziţia temporară itinerantă Telefonul de-a lungul timpului
1 februarie, 2013 - 1 mai, 2013
Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Buzău organizează, în perioada 1 februarie – 1 mai 2013, expoziţia temporară itinerantă Telefonul de-a lungul timpului.
Telefonul reprezintă una dintre cele mai mari invenţii ale omenirii şi a jucat un rol extrem de important în progresul lumii moderne, devenind treptat un element esenţial în vieţile fiecăruia dintre noi. Inventat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, telefonul a cunoscut o evoluţie rapidă, ajungându-se în prezent la aparate fixe din ce în ce mai sofisticate şi celulare dotate cu aparate de fotografiat sau mijloace de filmare. Aparatele expuse, devenite acum piese de muzeu, pot fi considerate adevărate mărturii istorice care permit înţelegerea etapelor evolutive ale telefonului.
Colecţia de telefoane a Muzeului Judeţean Buzău cuprinde peste 200 de piese de provenienţă străină şi româneşti, cea mai veche datând din 1898. Majoritatea telefoanelor au fost donate de către colonelul Nicolae Antohi. Aceasta constituie una dintre cele mai mari colecţii din ţară, toate telefoanele fiind restaurate cu piese originale şi se află în stare de funcţionare. Sunt telefoane civile de masă, de perete, telefoane militare şi centrale telefonice din perioade diferite. Cea mai veche piesă aflată în patrimoniul muzeului, un model de telefon Ericsson, datează din anul 1898. Acesta este dotat cu baterie locală şi reprezintă precursorul circuitului imprimat. Modelul a fost fabricat pe o perioadă de aproape 20 de ani, până în jurul anului 1920.
Dintre piese, mai amintim şi două modele de telefon cu disc Anvers – de perete şi de masă, ambele din anul 1934.
O altă piesă interesantă o reprezintă aparatul telefonic de masă artizanal, datând din anul 1950. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, lucrat de către deţinuţii politici din penitenciarele româneşti, aceste telefoane funcţionând în cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Se presupune că modelul aflat în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău ar fi aparţinut fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.
Expoziţia găzduită de instituţia noastră cuprinde 40 de piese de excepţie, reprezentative pentru perioada 1898 – 1985.
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 1 februarie 2013, la orele 1200, în Salonul de Iarnă al Conacului Goleştilor.
Vă aşteptăm !
Director General,
Dr. Filofteia Pally