Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Municipal Câmpulung vă invită cu o deosebită plăcere să vizitați expoziția temporară “Simbolistica motivului vița de vie în arta populară românească”, deschisă până la finalul anului 2023

15 august, 2023 - 31 decembrie, 2023

Muzeul Municipal Câmpulung vă invită cu o deosebită plăcere să vizitați expoziția temporară “Simbolistica motivului vița de vie în arta populară românească”, deschisă până la finalul anului 2023 în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, realizată în colaborare cu Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.
Publicul vizitator poate admira o impresionantă colecţie de bunuri culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din secolul al XX-lea.
Expoziția cuprinde: piese vestimentare femeiești și bărbătești, țesături de interior, obiecte de cult, piese din ceramică, obiecte de uz casnic și gospodăresc utilizate la activitățile de întreținere a viței de vie, la cules, la căratul strugurilor și zdrobirea lor.
Fiecare motiv cusut cu migală şi măiestrie pe o ie sau pe orice altă piesă de îmbrăcăminte specifică portului tradiţional românesc are o anumită semnificaţie. În trecut, femeile care coseau iile erau asemenea unor preotese, care comunicau cu divinitatea. Ele se rugau înainte de a începe lucrul şi considerau că mâinile lor se supun la voia sufletului, care era în armonie cu Dumnezeu. Spre exemplu viţa de vie, cusută pe obiectele de îmbrăcăminte, simbolizează viaţa eternă, iar strugurii reprezintă vitalitate.
Vă aşteptăm cu mult drag să descoperiţi povestea fiecărui obiect expus şi să admirați realele minuni făurite de mâini dibace.

Details

Start:
15 august, 2023
End:
31 decembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1042279107111488&set=a.1021910172481715

Organizer

Muzeul Municipal din Câmpulung
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipal Câmpulung. Secția de Etnografie și Artă Populară
Str. Republicii nr. 5
Câmpulung, Argeș 115100 Romania
+ Google Map