Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: REMEMBER CLARA MĂRGINEANU, 20 decembrie 2023

20 decembrie, 2023

Poeta Clara Mărgineanu și-a ales cu grație o stea, după o lungă și cumplită suferință, la 26 aprilie 2020. Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o evocare a poetei, miercuri, 20 decembrie 2023, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, în Sala Perpessicius.

Invitați să vorbească despre miracolul poeziei ei sunt Luminița Tucă, Ovidiu Mihăilescu, Martha Maria Mocanu, Alex Turcu, Dana Florian, Catia Maxim. Moderator: Loreta Popa.

Clara Mărgineanu s-a născut în 1972, la București. Licenţiată în arte la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (Facultatea de Film, secția Comunicare audiovizuală), a debutat cu poezie în revista Luceafărul, în 1991. A publicat zece volume de versuri, între care „Sărmanele Duminici”, „Pariu pe prietenie”, „Prizonierul libertății”, „Uși zidite în alt destin”, „Dans cu pumnalul în inimă”, „Măștile Cleopardei”, „Sărutul femeii poem”. A publicat, de asemenea, volume de interviuri și publicistică. Realizator de emisiuni culturale la TVR între anii 1995 și 2013, unde a realizat interviuri, reportaje, documentare, era membru al Uniunii Scriitorilor din România, secţia Poezie, al Uniunii Cineaştilor din România, secţia regie film şi TV, și al Uniunii Artiștilor și Realizatorilor de Film. În 2019, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, organizat și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, Clara Mărgineanu a lansat volumul bilingv de poezie „Femeia albastră – Blue woman”, apărut la Editura Semne, în traducerea lui Adrian George Sahlean.

Suntem croiţi într-un anume fel. Dacă vreo anomalie a sistemului ne exclude, încet, dar sigur, ne şi omoară. Aşa simţim, aşa suntem, atât putem, asta ştim să facem. Să proiectăm reflectorul pe partea de izbândă a lumii. Să oferim repere şi poveşti de luat aminte. Să plângem alături de umiliţii învingători ai lumii, să luăm în braţe durerea, să punem dragoste acolo unde nu e dragoste, cu speranţa că vom găsi dragoste. Nu ştiu dacă este etică. Poate este crâmpeiul de divinitate din fiecare biet om, slujitor şi el, al credinţei că nu este totul pierdut. Te uiţi cum se inventează modele, poveşti, cum se exhibă isterii şi cum se pretinde maximă audienţă în slujba derizoriului? Acest zgomot fără rost, oare nu insultă, grav, bunul simţ al publicului receptor?”, mărturisea Clara Mărgineanu într-un interviu, iar când a fost întrebată ce-și dorește a răspuns: „Un fluture al liniştii şi împăcării pe reverul fiecărui semen. O carte bună, o cafea la ibric, siguranţa zilei de mâine şi fruntea îndreptată către cer”.

„Sunt spirite care trăiesc în lumina unui fulger și, chiar dacă trăiesc mai puțin, impregnează mai puternic locurile, oamenii, cuvintele. Pot să spun că a fost un model de claritate, de clarificare pentru cei care au cunoscut-o și care au știut să se apropie de ea și să interacționeze cu ea. Avea un anume fel de sensibilitate, era foarte ușor de rănit, de îndepărtat, de pierdut din anturaj și tocmai de aceea cred că va rămâne una dintre poetele mari ale acestei țări. Clara avea un fel foarte aspru de a-și alege cuvintele, poemele ei sunt cumva mai acide. Scria cu sânge, scria cu sens, cu o mare sevă verbală”, afirmă Ovidiu Mihăilescu.

De patru ani, la Ploiești are loc festivalul „In memoriam Clara Mărgineanu”, organizat de Martha Maria Mocanu.

Credit foto afiș: Mihnea Ciulei

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
20 decembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://mnlr.ro/remember-clara-margineanu/

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map