Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: Expoziția Spirala Naturii, 25.04-10.06.2024

24 aprilie, 2024 - 10 iunie, 2024

Expoziția: Spirala Naturii
Locația: Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia, Strada Cetății nr. 1
Vernisaj: Joi, 25 aprilie, ora 15:00
Perioada de desfășurare: 25.04-10.06.2024
Curatori: Ana-Maria Păpureanu, Nicolae Trif
Colecțiile de melci și scoici sau malacologice, cum sunt numite de către specialiști, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, secție a Muzeului Național Brukenthal, au o valoare istorică, documentară și științifică recunoscută la nivel internațional. Încă din 1852, adică de peste 170 de ani, aceste colecții au crescut constant, datorită activităților de colectare și prelucrare, desfășurate de membrii „Societății Ardelene de Științe ale Naturii din Sibiu” (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt), la care s-au adăugat schimburile de material, în colaborare cu specialiști din alte țări.
În prezent, colecțiile malacologice sunt cele mai mari din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, numărând peste 500.000 de exemplare. Printre specimenele pe care le deținem se găsesc specii exotice, care pot fi admirate doar aici, multe fiind astăzi protejate prin lege, datorită rarității lor. De-a lungul anilor, activitatea curatorială a acestor colecții a permis studiul pluridisciplinar al specimenelor, rezultatele fiind publicate în jurnalul științific al muzeului și utilizate în realizarea expozițiilor temporare. Mai mult, colecțiile malacologice sunt vizitate anual de specialiști din întreaga lume, în vederea întocmirii unor studii de specialitate.
Chiar dacă, la început, oamenii au folosit moluștele ca sursă de proteine, obicei alimentar păstrat și în timpurile noastre (Escargo, midii, sepii), frumusețea cochiliilor și valvelor a fascinat și stârnit imaginația umană încă din cele mai vechi timpuri. Din acestea au fost confecționate unele dintre primele podoabe purtate de către omul preistoric, obiecte religioase, instrumente muzicale (din Turbinella pyrum, Charonia tritonis), decorațiuni și au fost întrebuințate chiar ca monede (Monetaria moneta); perlele lor au fost apreciate ca podoabe în toate timpurile; pigmenții obținuți din glanda hipobranhială a moluștelor (unele Muricidae) au fost folosiți de către fenicieni și romani.
De secole, moluștele au inspirat artiștii (Sandro Botticelli, Nașterea lui Venus; Adriaen Coorte, Natură moartă cu scoici), arhitecți (Antoni Gaudi), oamenii de știință (tehnologii biomimetice inspirate de la cefalopode, bio-armură inspirată de chiton) și specialiștii în domeniul sănătății (terapia durerii cu ajutorul veninului melcilor Conus).
Cine nu a auzit de Șirul lui Fibonacci sau „spirala vieții”? Matematicienii au învățat să folosească succesiunea lui Fibonacci pentru a descrie anumite forme care apar în natură. Aceste forme se numesc spirale logaritmice, iar cochiliile de Nautilus sunt doar un exemplu. De asemenea, puteți vedea forme spiralate logaritmice în galaxii și în multe plante, cum ar fi floarea soarelui. Tot matematicienii sunt cei care, alături de biologi, au descris modul de alcătuire al cochiliilor, forma și ornamentațiile lor.
Expoziția temporară Spirala Naturii prezintă exemplare ale unor specii fosile și exotice din colecțiile noastre, ale căror cochilii spectaculoase vă invităm să le admirați, descoperind totodată curiozități și noi informații despre aceste exponate unice!

Details

Start:
24 aprilie, 2024
End:
10 iunie, 2024
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo?fbid=898421515420133&set=a.541983101063978

Organizer

Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie Naturală Sibiu – Muzeul Național Brukenthal
Str. Cetății nr. 2
Sibiu, Sibiu 550160 Romania
+ Google Map
View Venue Website