- This event has passed.
Reșița: expoziția „Lumini și umbre de-a lungul veacurilor în Banat”
18 mai - 30 iulie
Muzeul Banatului Montan, Reșița invită la vernisajul expoziției „Lumini și umbre de-a lungul veacurilor în Banat”, sâmbătă, 18 mai, ora 16.00.
De la moștenitorul focului, Prometeu, și până la descoperirea epocală a becului realizată de Thomas Edison, obținerea luminii a fost și este cel mai mare succes al omenirii, deținând un rol central în metamorfoza culturii și în dezvoltarea științei.
Expoziția „Lumini și umbre” aduce în prim plan modul în care comunități diferite în epoci istorice diferite au creat obiecte similare de care s-au folosit pentru a aduce lumina acolo unde era nevoie: torțe, opaițe, sfeșnice, etc. Din preistorie și până în contemporaneitate, de la lumânarea de seu și pănâ la becul cu led, lumina este indispensabilă. Țărani și orășeni, nobili și călugări, războinici și oameni de rând, negustori ori artizani, au apelat la astfel de obiecte de iluminat. Seul, ceara, uleiul, gazul, petrolul, energia electrică reprezintă tot atâtea variante de combustibil pentru producerea luminii.
Obiectele și imaginile expuse fac parte din colecțiile Muzeului Banatului Montan. Dintre cele mai cunoscute obiecte de iluminat de pe teritoriul județului Caraș-Severin amintim altărașele neolitice folosite în scop religios de la Zorlențu Mare sau opaițele romane cu ștampilă din Clisura Dunării.
Iluminatul stradal, față de cel rezidențial, a devenit o obișnuință abia după inventarea lămpilor cu gaz. Banatul se mândrește cu primul oraș care a avut iluminat cu gaz-Timișoara- la finalul secolului al XIX-lea.
O serie de obiecte provin din mediul minier și industrial, precum lămpile de mină. În mediul domestic, în secolele XIX și XX becurile au fost acoperite cu abajururi sau candelabre produse în fabricile de sticlă din România.
Descoperirea diodelor semiconductoare (LED), cu consum mult redus față de becul cu incadescență, a adus lumea într-o nouă generație a luminii.