Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Ateliere de vară 1 – 31 iulie 2015 Muzeul Național al Țăranului Român

2 ianuarie @ 18:21 EET

afis_ateliere de vară

Ateliere de vară

1 – 31 iulie 2015

Muzeul Național al Țăranului Român

Luna lui Cuptor o petrecem la Muzeul Național al Țăranului Român în „focurile creativității”, dar într-o atmosferă prietenos-răcoroasă cu ateliere de tot felul pentru copii de la 5 la 15, 16, 17 ani, poate și mai mult.

Atelierele pot fi găsite-văzute pe site-ul Muzeului Țăranului sau pe blogul atelieruldecreativitate.blogspot.ro, cu informațiile aferente. Să le mai spunem o dată? Povești inventate și jucate, desen, pictură, colaj textil, muzică, pictură cu flori și mirodenii, hârtie manuală, croit, țesut, cusut, pictură pe sticlă sau atelier de tipărit. De la 10.30 până pe la 13.30, că pe urmă e prea cald.

 

Desen în sălile muzeului, pictură pe diverse suporturi și colaj textil cu Ruxandra Grigorescu

Teme: memoria – primele amintiri, amintiri din copilărie, schimb de amintiri, care este prima poveste pe care v-o amintiţi, ce ne amintim, ce uităm, cum am fi fără memorie; casa ţărănească – proiecte de arhitectură şi design interior, istorii de case (adevărate sau inventate), cum ar fi să moştenim o casă, ce casă ne-am cumpăra, ce casă am vinde, casa goală, casa plină, casa de oaspeţi, protectori ai casei, poveşti din vacanţă, grădina de patru anotimpuri, fereastra spre grădină, costumul şi ţesăturile din casă, cusături pentru casă, timp și calendar, sărbători – sărbătoriri.

Pentru maxim 10 copii de la 5 ani.

 

Povești inventate și jucate cu Raluca Oprea-Minoiu

Prima dată ne vom împrieteni, ne vom cunoaște și ne vom pune puțin corpul la treabă, folosind jocul. Și vocea va face parte din corpul și joaca noastră. Apoi ne vom odihni ascultând o poveste. Când vom descoperi ce personaj ne place mai tare și mai tare, vom porni în a-i da viață, în felul nostru: vom construi o păpușă de mână și-i vom da și glas și emoție. Apoi, dacă tot a început să ne placă să lucrăm împreună, vom aduce toate personajele la un loc și vom (re)compune povestea noastră. Pentru a face toate acestea – jucat, ascultat, cusut cu ace adevărate, lipit, decupat, inventat, vorbit, emoționat și iarăși jucat – avem nevoie de două întâlniri.

Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.

Poveşti cu urechi – atelierul lui Călin Torsan și invitatul lui, Sașa Liviu Stoianovici

Experienţa de muzicant şi bucuria de a împărtăşi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ţărăneşti, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Poveşti cu urechi. Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificări muzicale, colaborări cu alţi instrumentişti, ori măcar audiţii şi sugestii de audiţie –, prin lumea sunetelor tradiţionale. Întotdeauna, analiza comparată a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menită să apropie informaţiile de limbajul copilăriei actuale. Cursul conţine informaţii organologice, poveşti despre vestiţi lăutari, paralele cu muzicile altor popoare şi citate din literatura destinată copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.

Pentru maxim 10 copii de la 10 la 14 ani

 

Pictură cu flori și mirodenii cu Andreea Botezan

Cum ar fi să pictăm cu flori? Dar cu frunze sau cafea? Atelierul începe cu un mic traseu în curtea muzeului, de unde adunăm câteva plante și doi grăunți de pământ. În sala de lucru aranjăm această recoltă împreună cu alte flori și mirodenii. Nu vor lipsi scorțișoara, curry-ul, boiaua dulce, ceaiul negru, curcuma sau șofranul. Culori delicate, mirosuri exotice ne vor inspira la nașterea primelor desene pe hârtie. Este un atelier-laborator în care accentul cade mai mult pe calitatea culorilor și pe căutare-descoperire și mai puțin pe caracterul descriptiv al desenelor realizate. Mici și mari, curioși, iubitori ai mirodeniilor orientale sunt bineveniți!

Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.

 

Atelier de tipărit cu Andreea Botezan

Imprimatul este o „urmă“ lăsată cu mâna, cu un obiect, cu ceva prelucrat, fie că e vorba de simple ștampile din radiere sau linogravură, fie cu o tehnică mai elaborată cum ar fi gravura pe plăcuța de cupru. Materiale diferite ne stau la dispoziție: hârtie transparentă sau colorată, hârtie subțire de orez, hârtie cu inserții de plante, hârtie de copt, hârtie făcută manual. Presa cu manivelă ne ajută să transferăm mai bine pe hârtie modelul lucrat pe matriță. Cu matrița realizată se pot tipări mai multe lucrări care vor fi apoi semnate de autori și prezentate într-o expoziție inedită.

Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.

Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş

În atelierul de croit, țesut și cusut învățăm cât se poate despre fire și țesături și din ce se obțin firele, culorile și rostul lor. Ne întâlnim cu diferite materiale și aflăm pentru ce sunt bune spre folosință, cum se alătură două sau mai multe materiale și pe ce criterii; cum se comportă materialele textile. Croim după tipare tradiționale și împodobim piesele de îmbrăcăminte obținute. Învățăm să țesem la războiul orizontal și la cel vertical. Aflăm cum se alătură culorile și descifrăm motivele tradiționale. Cine este interesat de probleme tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul și cânepa sub formă de fire sau despre colorarea/vopsitul natural al acestora.

Pentru maxim 8 copii de la 6 ani.

 

Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu

Pictura pe sticlă, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care-i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. El a reprodus din amintire și din izvoade colportate curajos într-un spațiu tensionat de mândria de a fi așa și nu altfel. Nicula, Scheii Brașovului. Locuri pline. La acest atelier încercăm să ne aducem aminte, să ținem aproape o lume. O lume sfârșită de timp, dar plină de ziceri. Zicem și zugrăvim sfinți, balauri, zmei triști, babe, frunze, ierburi dulci și jucării bune de visat.

Pentru maxim 6 copii de la 7 ani.

 

Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran

Hai să înveți să faci hârtie manuală! Într-un loc cu zâmbet și liniște. Un gest ecologic și cultural care se prinde firesc în pașii copilăriei. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie. Atelierele pot fi la nivel de începător, unde pot să participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Părinții pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Dacă există curiozitate și dorință, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual și a legătoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimbă săptămânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarbă, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânză de sac.

Pentru maxim 15 copii de la 5 ani.

 

Program

 

Luni

10.00 – 11.30 Atelier pentru Fundații cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59

 

Marți

10.00 – 11.30 Desen în sălile muzeului cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 9659

12.00 – 13.30 Pictură cu flori și mirodenii cu Andreea Botezan; înscrieri la telefon: 0744 685 075

 

Miercuri

10.00 – 11.30 Pictură pe diverse suporturi cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59

10.00 – 12.00 Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran; înscrieri la telefon: 0728 516 800

10.00 – 12.00 Croit, țesut, cusut cu Lidia Stareș; înscrieri la telefon: 0722 798 284

12.00 – 13.30 Atelier de tipărit cu Andreea Botezan; înscrieri la telefon: 0744 685 075

 

Joi

10.00 – 11.30 Colaj textil cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59

10.00 – 12.00 Croit, țesut, cusut cu Lidia Stareș; înscrieri la telefon: 0722 798 284

12.00 – 13.30 Povești inventate și jucate (întâlnirea I) cu Raluca Oprea-Minoiu; înscrieri la telefon: 021 317 96 61 + tasta 5

 

Vineri

10.00 – 11.30 Povești inventate și jucate (întâlnirea II) cu Raluca Oprea-Minoiu; înscrieri la telefon: 021 317 96 61 + tasta 5

12.00 – 13.00 Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan; înscrieri la telefon: 021 317 96 59

 

Sâmbătă

10.30 – 12.00 Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu; înscrieri la telefon: 0726 237 376

Taxa pentru o participare la oricare dintre atelierele pentru copii este de 15 lei și se va plăti la intrarea din Kiseleff, numărul 3, la începutul fiecărui atelier.

Atelierele de vară fac parte din programul Atelierului de Creativitate de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități,
Radio România Cultural, Radio România Internațional,
Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext,
Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City,
 LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, 24Fun, Port.ro,
b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro,
www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro,
www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro,
www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro,
Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

			

Details

Date:
2 ianuarie, 2025
Time:
18:21 EET
Event Category:
Event Tags:
,