- This event has passed.
București: conferința „Oceanul, biodiversitate și resurse”, susținută de către domnul Prof. Dr. Gilles Bœuf la Antipa
3 ianuarie @ 05:38 EET
Oceanul, biodiversitate și resurse
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București, în parteneriat cu Collège de France și Bucharest Science Festival, au plăcerea de a vă invita la conferința „Oceanul, biodiversitate și resurse”, susținută de către domnul Prof. Dr. Gilles Bœuf, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, profesor la Collège de France și consilier științific pentru biodiversitate, mediu înconjurător și climat al Ministrului francez pentru Ecologie, Mediul Înconjurător și Transporturi, doamna Ségolène Royal.
Conferința va avea loc sâmbătă, 26 septembrie 2015, începând cu ora 17.30, în Sala Multimedia a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, și va fi urmată de un cocktail.
Tema principală a conferinței este biodiversitatea oceanului planetar. Oceanul constituie cel mai mare mediu de viaţă de pe planetă şi acoperă în prezent 71% din suprafaţa Pământului, însă adevărata sa importanță ca spațiu de susținere a vieții este dată de volumul acestuia. Oceanul planetar are o adâncime medie de aproximativ 3.800 m și găzduiește viață într-un spațiu continuu circumplanetar.
O trăsătură particulară a acestui mediu este salinitatea de 34-35 grame/litru, extrem de stabilă în larg. Compoziția apei oceanice nu s-a modificat de-a lungul zecilor de milioane de ani.
Biodiversitatea oceanului planetar nu poate fi rezumată la o simplă listă a speciilor care populează acest complex de ecosisteme, ci trebuie văzută ca ansamblul relaţiilor pe care fiinţele vii le stabilesc între ele, dar şi cu mediul lor de viață.
Viața s-a diversificat în oceanul primordial în urmă cu aproximativ 3,9 miliarde de ani. În prezent, numărul de specii descrise din mediul oceanic nu depăşeşte 13% din totalitatea speciilor descrise de pe Terra, adică mai puţin de 250.000 de specii. Numărul relativ mic de specii descrise se poate explica prin dificultatea abordării unor zone adânci şi prin faptul că nișele ecologice marine nu ating diversitatea celor terestre, astfel că fenomenul speciaţiei este mai redus.
Mediul marin asigură o productivitate biologică mare, ceea ce permite omului contemporan să exploateze prin pescuit şi acvacultură mai mult de 170 de milioane de tone de resurse vii pe an. Din păcate activitățile umane actuale pot să influențeze negativ stabilitatea și compoziția ecosistemelor oceanice, afectând inclusiv beneficiile directe și indirecte pe care specia umană le obține.
Participarea la eveniment este gratuită! Conferința va fi susținută în limba engleză.
Rezervarea, în limita a 100 de locuri, se face pe adresa de email: info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31.
Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa .
Parteneri media: EmailWing, MediaIQ, UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Oraşul Meu, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Salut Bucureşti, inParc, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com, kidsnews.ro, labucatarie.ro.
Informaţii suplimentare despre programe: Florentina Purdescu, șef birou Relații Publice, Marketing Cultural și Programe Educaționale, e-mail: florentinap@antipa.ro , tel: 0729.074.127.
Prof. Dr. Gilles Bœuf – Biografie
După obținerea unei Diplome de Studii Aprofundate în oceanografie biologică, Gilles Bœuf își ia titul de doctor în biologia dezvoltării, apoi în științe naturale, în 1987, la Brest. Specialist în biodiversitatea oceanelor, cercetările sale sunt orientate, în principal, către psihologia adaptării peștilor la mediu. În 1999, devine profesor la Universitatea Pierre et Marie Curie. Timp de șase ani, a fost la conducerea Observatorului Oceanologic Banyuls, din cadrul Laboratorului Argo. A desfășurat activități de cercetare în cadrul Observatorului Științelor Universului, al Institutului Științelor Universului, ce aparține Centrului Național pentru Cercetare Științifică. În aprilie 2001, este numit Președinte al Consiliului Științific al Institutului Francez de Cercetare pentru Exploatarea Mărilor (IFREMER). În 2005, se alătură Consiliului Științific al Patrimoniului Natural și al Biodiversității, din cadrul Ministerului Mediului. Pe data de 9 februarie 2009 este numit în funcția de Președinte al Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris, prin decret prezidențial, funcție pe care o va păstra până în august 2015. În octombrie 2010, devine membru al Comisiei Naționale din cadrul UNESCO. Președinte al Rezervației Naturale Massane din Pirineii Orientali, Gilles Bœuf a făcut parte și din Comitetul de Etică al Institutului Național de Cercetare Agronomică (INRA) și al Centrului de Cooperare Internațională în Cercetare Agronomică pentru Dezvoltare (CIRAD). În 2013, este invitat să predea la catedra de dezvoltare durabilă din cadrul Collège de France. În iulie 2015, este numit consilier științific pentru biodiversitate, mediu înconjurător și climat, pe lângă Cabinetul Ministrului Ecologiei, Mediului Înconjurător și Transporturilor, doamna Ségolène Royal.
În paralel, Gilles Bœuf este autorul a mai multe publicații naționale și internaționale. De asemenea, participă la conferințe și la numeroase misiuni de cooperare și de expertiză în aproximativ 30 de țări.
În 2009 a primit gradul de Cavaler al Ordinului Național al Meritului, iar în 2013 a fost decorat cu Marea Medalie Albert Întâi a Institutului Oceanografic din Monaco pentru întreaga sa activitate de cercetare dedicată studiului oceanelor.