Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brașov: Muzeul Casa Mureșenilor Brașov – lansarea proiectelor culturale „ARIPI” și Colecția „Nicolae Frunteș” din Șirnea

3 ianuarie @ 09:37 EET

Consiliul Județean Brașov și Muzeul Casa Mureșenilor Brașov vă invită joi, 13 aprilie 2017, ora 12.00 la conferința de presă de lansare a proiectelor culturale ARIPI” – expoziție interactivă despre istoria aviației și Colecția „Nicolae Frunteș” din Șirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului. Proiectele sunt cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de finanțare I/2017.

Proiectul ARIPI” – expoziție interactivă despre istoria aviației are ca scop atragerea publicului tânăr către valori culturale abstracte prin intermediul unei expoziții interactive.

Proiectul își propune realizarea unei expoziții interactive și interdisciplinară care abordează istoria aviației, adresată copiilor cu vârste cuprinse între 6-14 ani și familiilor. Expoziția cuprinde 8 teme relevante: înțelegerea fenomenelor care se petrec în aer; înțelegerea fenomenului de planare și de mișcare în aer; primele încercări de a crea un aparat de zbor, în perioada antică (Egipt, China); Leonardo da Vinci – studii și realizări în domeniul zborului; aviația românească și Primul Război Mondial; experiențe personale în două dintre cele mai vechi aparate de zbor (gyrocopter si rogallo); zborul în spațiul cosmic (principii, rachete, costume, cosmonauți – D. Prunariu); atelier interactiv (confecționare a mici aparate de zbor funcționale).

Specialiștii colaboratori vor elabora tematica expoziției ținând cont de cele trei componente: științifică, interdisciplinară și interactivitate, precum și lista cu obiectele ce vor face parte din expoziție. Se vor realiza obiectele interactive (de către un artist) și panouri expoziționale. Expoziția și atelierele interactive vor fi deschise publicului în 3 spații: în perioada mai-iunie 2017 la Casa Municipală de Cultură Făgăraș, iulie-septembrie 2017 la Muzeul Casa Mureșenilor, octombrie-noiembrie 2017 la Școala Gimnazială Cristian. În fiecare locație vor avea loc evenimente publice, conferințe susținute de aviatori și ingineri din domeniul aeronauticii cu accent pe Romania in Primul Razboi Mondial și ateliere interactive.

Valorificarea patrimoniului, însușirea cunoștințelor istorice și științifice de către copii, și nu numai, despre istoria aviației se va face prin interacțiunea directă cu obiecte care îi ajută să înțeleagă fenomene, principii, evenimente într-un alt mod decât cel predat în școli. Vizitatorii vor putea învăța folosindu-se de majoritatea simțurilor (vizual, auditiv, tactil).

Proiectul Colecția Nicolae Frunteș” din Șirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului are ca scop dezvoltarea unei comunități rurale prin intermediul unei mai bune valorificări a moștenirii culturale existente. Se vor derula acțiuni de conștientizare a comunității locale asupra importanței protejării patrimoniului și moștenirii culturale și se va inventaria și conserva activ colecția ”Nicolae Frunteș” din Șirnea.

În cadrul proiectului cultural vor fi derulate șapte activități de conștientizare a comunității locale cu privire la importanța și valoarea Colecției ”Nicolae Frunteș” prin implicarea comunității în păstrarea și continuarea tradițiilor și obiceiurilor populare, dublate de o bună cunoaștere a elementelor istorice și culturale relevante pentru moștenirea proprie. Se va aminti rolul comunității în evenimentele Primului Război Mondial, Fundata fiind prima localitate eliberată de armata română la intrarea în Transilvania, în 1916, tot aici înregistrându-se primele victime în rândul soldaților români.

Programul activităților de conștientizare:

27 martie 2017 – vizita elevilor din Șirnea și Fundata la Muzeul Etnografic ”Nicolae Frunteș”

5 aprilie 2017 – Școala Gimnazială din Fundata

6 aprilie 2017 – Școala Gimnazială din Șirnea

9 aprilie 2017 – Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” din Șirnea

21 aprilie 2017 – Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” din Șirnea

23 aprilie 2017 – Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Fundata

13 august 2017 – eveniment ”Hora satului” la Șirnea

Pentru protejarea patrimoniului aflat în Muzeul Etnografic “Nicolae Frunteș” din Șirnea, echipa extinsă de proiect va efectua patru deplasări de câte o săptămână în lunile mai, iunie, iulie și august. Se vor realiza activitățile obligatorii de evaluare-diagnoză a bunurilor culturale aflate în colecție, triere-selecție negativă pentru bunurile culturale care nu corespund din punct de vedere al conservării sau importanței istorice/etnografice, conservare primară asupra bunurilor culturale selectate, evidența și inventarierea în formă scrisă pe un registru, tipărit în conformitate cu normele legale în vigoare, și în paralel în registrul informatizat dedicat bunurilor culturale DOCPAT.

Valoarea totală a cofinanțării AFCN este de 89.894 lei.

Manager,

Dr. Valer Rus

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Details

Date:
3 ianuarie, 2025
Time:
09:37 EET
Event Category: