- This event has passed.
Bucureşti: Fragmente dintr-o revoluţie – Expoziţie fotografică Zafer Galibov
15 decembrie, 2017 - 25 februarie, 2018
Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la vernisajul expoziţiei de fotografie “Fragmente dintr-o Revoluţie” de Zafer Galibov. Evenimentul se desfăşoară la Palatul Suţu în ziua de vineri, 15 decembrie 2017, ora 18:00.
Expoziţia de fotografii prezentată pentru prima dată în faţa publicului reprezintă o mică, dar însemnată parte din creaţia lui Zafer Galibov. Autor cu un traseu profesional vast şi bogat în căutări şi experimente, Galibov este personificarea maximei “şansa este de partea celui ce o caută”.
Sfârşitul anilor ’80 din secolul trecut, cu remarcabilele schimbări aduse pe plan politic, social şi cultural poate că nu este încă pe deplin înţeles şi analizat. Dar fără îndoială, căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia din România au fost evenimente istorice care au schimbat Europa.
În ultimele zile din decembrie 1989, Zafer Galibov a ajuns la Bucureşti cu echipa umanitară a Crucii roşii. Fotograful profesionist a înregistrat cu aparatul de fotografiat momente dramatice, fragmente din acele zile zbuciumate.
După participarea directă la evenimentele tragice din Bulgaria în timpul “Procesului de renaştere” început în 1984, culminat de organizarea “Marii excursii” din vara lui 1989, Galibov e martor cu o viziune aparte, înregistrând cu reflex profesional şi dezarmantă emoţie realitatea extremă din decembrie 1989 din Bucureşti.
Astăzi, transmisiile “în direct” de la televiziune şi radio – trăirile violente legate de marile schimbări sunt doar amintiri. La 10 ani după aderarea României şi Bulgariei la UE şi la 28 ani după dramaticele zile din decembrie ’89, parcă nu mai este nici urmă de idealism. Trăim zi de zi conduşi de rutină, obisnuinţă şi acceptăm dezarmaţi că “democraţia are multe defecte, dar nimic mai bun nu a fost inventat”. (R.N.)
Expoziţia de astăzi vine să reamintească momente poate uitate sau rămase neînţelese în dinamica evenimentelor. Misiunea artei este să ne facă să ne îndoim în faţa adevărului evident, să încercăm să analizam şi înţelegem dincolo de aparenţe. Să revenim cu gândul la valorile universale ale umanităţii – libertate, egalitate, fraternitate – chiar dacă astăzi pentru unii pot părea desuete şi lipsite de conţinut.