Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Constanța: EXPONATUL LUNII iulie la Muzeul Național al Marinei Române: COSTUM DE SCAFANDRU GREU

14 iulie, 2020 - 31 iulie, 2020

EXPONATUL LUNII APRILIE LA M.N.M.R. :

COSTUM DE SCAFANDRU GREU

Între exponatele care pot fi admirate la Muzeului Național al Marinei Române un loc aparte îl ocupă costumul de scafandru greu.
Acest tip de costum, cu instalaţia de aer fixă, este primul costum de scafandru autonom folosit în Marina Română, datând de la începutul secolului al XX-lea. A fost utilizat pentru prima dată la noi în țară la Brăila. Dotat cu acest echipament, scafandrul putea lucra la o adâncime de peste 100 m, fiind considerată una dintre cele mai vechi modalități de scufundare profesională.
Costumul este format din următoarele elemente:
– casca rigidă, element principal al echipamentului de scufundare cu alimentare de la suprafață;
– costumul etanș, fabricat din fâșii de cauciuc vulcanizat prinse între două straturi de gutapercă; la gât este prevăzut cu un guler pe care se așază plastronul, iar în interior are o bavetă pentru etanșare; costumul are întărituri la coate și la genunchi, iar la încheieturi este etanșeizat cu manșete din cauciuc.
– lest de piept și de spate, din fontă, utilizat pentru a contracara volumul mai mare și flotabilitatea pozitivă a costumului din partea superioară dar și pentru stabilitate pe fundul apei. Se atașează pe piept și în partea din spate și este alcătuit din două greutăți de 18 kg fiecare. Greutățile au trei inele de care se fixeaxă două saule în partea de sus și una în partea de jos.
– plastronul sau pieptarul este piesa cu care se fixează casca de costum; este fabricat din cupru și prevăzut cu un număr de 3 prezoane din alamă filetate; acestea trec prin orificiile gulerului costumului și se fixează cu piulițe de cască.
– ghete cu lest, au rolul de a proteja picioarele scafandrului de a micșora flotabilitatea pozitivă și de a oferi stabilitate; sunt confecționate din tendă cu garnituri din piele, la interior au talpă din lemn de stejar; de talpă sunt fixate cu șuruburi tălpile de plumb. Ghetele au curele și catarame pentru închidere și cântăresc cca 21 kg.
– cablu ombilical, alcătuit din furtun de alimentare și cablu de comunicații radio.
– pumnal de scafandru, utilizat pentru tăierea parâmelor vegetale și chiar a cablului ombilical în caz de urgență; pumnalul se pune într-o teacă ce are un cârlig pentru prinderea de harnașament.
-sursa de alimentare este o pompă cu 3 cilindri special confecționată pentru un astfel de costum de scafandru greu, acționată manual.
Avantajele echipamentului greu de scufundare sunt următoarele: alimentarea continuă cu aer proaspăt, o mobilitate a scafandrului pe orizontală relativ bună, dar și comunicarea permanentă cu suprafața.
Ca dezavantaje acest echipament prezintă o mobilitate a scafandrului limitată pe verticală, dar și o greutate considerabilă.

Details

Start:
14 iulie, 2020
End:
31 iulie, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Marinei Române – Constanța
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Marinei Române
Str. Traian nr. 53
Constanța, Constanța 900725 Romania
+ Google Map
View Venue Website