Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Aiud: exponatul lunii martie 2024 la Muzeul de Științele Naturii – Cinteza africană „gât – tăiat”, Amadina fasciata, Gmelin, JF, 1789

6 martie - 31 martie

Cinteza africană „gât – tăiat”, Amadina fasciata, Gmelin, JF, 1789, este o pasăre tipic africană care trăiește în zona de stepă sub-sahariană. Mereu în mișcare, cu zbor rapid, este destul de greu de urmărit. Nu depășește în mod normal 12 cm lungime, cu anvergura aripilor de 15 cm și greutatea corpului puțin peste 10 g.

Trăiește în savane și câmpii ierboase cu puțină vegetație formată din salcâmi izolați sau din arbuști spinoși înalți. Se apropie fără dificultate de zone locuite sau cultivate în care hrana este abundentă și unde se formează, în perioada postnu pțială, aglomerări de mii de exemplare în căutare de mâncare și apă.

Penajul masculului este foarte asemănător cu cel al femelei, dar el este singurul care are dunga roșie de la o ureche la cealaltă trecând exact pe gât, de parcă ar fi o rană largă. Femela este mult mai marmorată, cu pete uniforme negricioase, pentru a trece complet neobservată.

Dieta se bazează pe un consum masiv de semințe de graminee dar și fructe, muguri, insecte, larve și nevertebrate, mai ales în timpul cuibăririi, deoarece este hrana esențială pentru creșterea puilor.

Perioada de reproducere – Nu există o perioadă precisă pentru cuibărit, deși de obicei aceasta are loc în lunile decern brie-aprilie. De regulă, sunt depuse 4-6 oua albe, iar clocitul se face de către ambii părinți. Puii eclozează după aproximativ 14 zile, cresc repede și după încă trei săptămâni de îngrijire, sunt pregătiți pentru primul lor zbor.

Factorii de amenințare — Nu este considerată o specie pe cale de dispariție

În muzeul nostru poate fi observată în sala a 3-a, alături de alte specii de păsări „exotice”, de pe toate continentele.

Sursa https://www.monaconatureencyclopedia.com/amadina-fasciata

Organizator

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Str. Gabor Bethlen nr. 1, et. 1
Aiud, Alba 515200 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare