Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Aiud: exponatul lunii septembrie 2023 la Muzeul de Științele Naturii – Gândacul arici, Prionotheca coronata Olivier, 1795

6 septembrie, 2023 - 30 septembrie, 2023

Gândacul arici, Prionotheca coronata Olivier, 1795
Este o specie de insecte din ordinul Coleoptera (gândaci) ce se găsește în zonele de deșert din Orientul Mijlociu, inclusiv Egipt.
Dimensiunea medie a corpului este de 3 cm. Prezintă un abdomen voluminos, rotund, iar elitrele (perechea de aripi tari, impregnate cu chitină) sunt acoperite de țepi, de unde și numele popular, de ”gândac arici”.
Alături de scarabeu, acești gândaci erau venerați ca simboluri ale divinității de către egiptenii antici. Exemplare conservate ale acestei specii au fost descoperite împreună cu alte comori în morminte vechi de 4000 de ani.
În muzeul nostru poate fi admirat un exemplar din Egipt, expus în sala a 2-a, alături de alte insecte ce provin din diverse zone ale globului (Europa, Africa, Asia, America).
# QRCODE
Surse:
Prionotheca coronata Olivier (Pimeliinae, Tenebrionidae) recognized as new species of venerated beetles in the funerary cult of Pre-dynastic and Archaic Egypt, Journal of Applied Entomology 120,10 577-585

Organizer

Muzeul de Științele Naturii Aiud
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Str. Gabor Bethlen nr. 1, et. 1
Aiud, Alba 515200 Romania
+ Google Map
View Venue Website