Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alba Iulia: Exponatul lunii martie 2024 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia: Obiecte cu specific feminin din secolele VII-IX d.Chr.

5 martie - 31 martie

Marți, 5 martie 2024, ora 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii Martie: Obiecte cu specific feminin din secolele VII-IX d.Chr.

Cu această ocazie vor fi expuse un grup de obiecte care pot fi considerate cu specific feminin din perioada secolelor VII-IX d.Chr. Aceste artefacte au intrat în colecțiile Muzeului Național al Unirii prin cercetări arheologice efectuate în localitatea Berghin (jud. Alba) la sfârșitul anilor 1970 unde a fost identificată și cercetată o necropolă de incinerație. Unele dintre aceste obiecte sunt in mare parte inedite.

Acestea au fost clasificate în patru categorii principale: obiecte de uz casnic și includ vasul ceramic, fusaiola și amnarul, sugestive pentru activitățile cotidiene ale femeilor din acea vreme. Obiecte de podoabă: constând în cerceii și șiragul de mărgele, acestea evidențiază preocuparea pentru aspectul estetic și ornamentarea personală. Accesorii vestimentare: reprezentate de cataramele, care erau elemente esențiale pentru fixarea și decorarea îmbrăcămintei. Obiecte de toaletă: cum ar fi penseta, sugerând practicile de igienă și îngrijire personală în acea epocă.

Această diversitate de artefacte furnizează o perspectivă fascinantă asupra vieții și culturii femeilor din perioada timpurie a Evului Mediu, însoțindu-le în viața de zi cu zi și în ceremoniile funerare.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Detalii

Începe:
5 martie
Se termină:
31 martie
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://mnuai.ro/exponatul-lunii-martie-obiecte-cu-specific-feminin-din-secolele-vii-ix-d-chr/

Organizator

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14
Alba Iulia, Alba 510010 Romania
+ Hartă Google
Telefon
0258 813 300
Vezi site-ul web Loc de desfășurare