Loading Events

« All Events

Alexandria: Exponatul lunii iulie 2024 la Muzeul Județean Teleorman – „Păcorniță”

1 iulie - 31 iulie

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna iulie a.c., un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatul Lunii”.
Obiectul prezentat este o „Păcorniță”, obiect ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman în anul 2023, fiind o donație din partea Școlii Gimnaziale Pietroșani (jud. Teleorman).
Numită și „pocorniță” sau „dohotniță” (în Moldova), păcornița este un vas din lemn, de formă tronconică, ușor alungit, ca un mic butoiaș, utilizat la păstrarea păcurii. De obicei, era agățată în partea dreaptă a carului, de carâmbul de jos, între roți. Împreună cu păcornița și feleștiocul sau feleștiucul (un pămătuf făcut dintr-un băț scurt, cu câlți sau o cârpă la unul dintre capate), se găsea și posteuca (un mic butuc sau ciot din lemn, scurt și gros) de care se folosea omul spre a ridica și sprijini osia în timpul ungerii cu păcură.
Piese dispărute în totalitate din inventarul gospodăriilor țărănești din zilele noastre, păcornițele și-au găsit utilitatea până pe la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX.
Păcornița ce face obiectul Exponatului Lunii este confecționată din lemn de esență tare, probabil salcâm, are o formă tronconică, ușor ovală în secțiune, cu baza plată și pereții ușor restrânși către gură. Buza păcorniței este profilată sub forma a două „urechi” cu găuri verticale prin care treceau capetele unei sfori sau ale unei curele din piele, numită agățătoare. Cu ajutorul agățătoarei, păcornița era mânuită în vremea folosirii dar și prinsă de căruță în timpul transportului. Din păcate, atât agățătoarea cât și capacul cu „cioc”, confecționat și el tot din lemn, nu s-au păstrat.
Piesa are înălțimea de 24 cm, diametrul bazei de 13-15 cm și un diametru exterior al gurii de 7 cm, respectiv unul interior de 4,5 cm. Cele două „urechi”, cu dimesiunile egale (3,5 cm), prezintă câte o perforație de 1 cm în diametru. Adâncimea vasului este de 21,5 cm. Fundul acestuia este gol, fiind înfundat cu un capac tot din lemn, adăugat ulterior. Culoarea naturală a lemnului din care a fost realizată piesa a fost deteriorată în timp, în urma utilizării devenind tot mai neagră.
Realizată din lemn lucrat prin tăiere, decojire, cioplire, perforare și scobire, piesa nu prezintă nici un fel de decor, ci doar urme evidente de uzură funcțională. După cum se poate observa se găsește într-o stare generală de conservare relativ bună.

Details

Start:
1 iulie
End:
31 iulie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=7849240141862575&set=a.130132463773420

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website