Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: exponatul lunii mai, Cosorul

25 mai @ 21:16 EET

Afis EXPONATUL COSORUL

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 5 mai 2014, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MAI.

Pentru perioada 1- 31 mai 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un COSOR ce datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, provenit dintr-o donaţie.

Cosorul este întrebuinţat în viticultură şi în pomicultură, dar sunt dovezi că în antichitate a fost folosit şi ca armă ocazională.

Cosorul, ce face obiectul Exponatului Lunii, are lamă lată şi groasă, cu o lungime de 47 cm. Este curbat spre vârf, cu tăişul pe partea concavă, iar muchia lată. Profilul lamei este triunghiular, continuat printr-o coadă prevăzută cu o daltă, fixată în mâner printr-o limbă filiformă, dar şi prin manşonare. De asemenea, pentru fixarea cozii în mâner este folosit un inel de fier. Cosorul are culoarea brună, a fierului ruginit. Coada este decorată cu motive florale, pe partea stângă, inclusiv pe daltă, până în zona curburii. Mânerul din lemn este continuat pe partea dreaptă a cozii de metal până în zona dălţii. Partea scurtă a mânerului fiind crăpată, este prinsă sus şi jos cu sârmă.

Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare: În ce domenii este întrebuinţat cosorul ?

 

 

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 mai a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

pedagog muzeal

Detalii

Dată:
25 mai, 2024
Oră:
21:16 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,