Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE

29 mai @ 00:00 EEST

afis expo.Amnar

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 2 octombrie 2015, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE.

Pentru perioada 1- 31 octombrie 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un AMNAR MEDIEVAL.

Amnarul expus este o piesă descoperită în anul 1975 în situl arheologic Zimnicea „Cetate”, în nivelul medieval. Acesta este amplasat pe terasa înaltă a Dunării, la circa 250 metri de marginea oraşului modern. Suprapunând nivelul antic, getic, aşezarea medievală a fost datată pe baza descoperirilor monetare (monede româneşti din timpul lui Vlaicu Vladislav, monede bulgăreşti din timpul lui Ivan Alexandru şi al fiului său cât şi al lui Ioan Starcimir – 1355) în secolul al XIV-lea.

Aşezarea de la Zimnicea era destul de întinsă pentru vremea sa, având în jur de 150 de locuinţe de tip bordei şi a fost distrusă după lupta de la Rovine (1394).

Amnarul medieval este o piesă de fier lucrat prin forjare dintr-o singură bucată de metal având unul dintre braţe rupt din vechime. Baza uşor arcuită, trapezoidală are lungimea de 7 cm, lăţimea de 1,2 cm şi o grosime de 2 cm. Braţul păstrat este subţire cu terminaţia în formă de inel şi are o lungime de 4,3 cm, lăţimea egală cu grosimea de 2 cm.

În evul mediu au circulat pe teritoriul ţărilor române mai multe tipuri de amnare. Acestea erau în forma literei C, cu braţele de dimensiuni diferite, inelar-aplatizate sau cu un singur braţ (stilul P). Cremenea era uneori învelită parţial într-o tablă de metal. Erau obiecte destul de valoroase fiind esenţiale în viaţa cotidiană. Au continuat să fie folosite de-a lungul secolului XIX, chiar şi după inventarea chibriturilor.

 

Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă”

 

Întrebare: Din ce secol datează Amnarul medievalde la Zimnicea ?

 

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:

Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria,

400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 octombrie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

pedagog muzeal

Detalii

Dată:
29 mai, 2024
Oră:
00:00 EEST
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,