Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: manifestarea “Sărbătoarea Rusaliilor în credinţa populară”, Şcoala Gimnazială Merenii de Jos

22 mai @ 11:43 EEST

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Merenii de Jos, manifestarea “Sărbătoarea Rusaliilor în credinţa populară”.

Evenimetul va avea loc vineri, 22 mai 2015, ora 10.00, la Şcoala Gimnazială Merenii de Jos

Manifestarea este dedicată sărbătorii Rusaliilor, sărbătoare cunoscută şi la romani sub numele de Rosalia. Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh reprezintă unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului. Sărbătoarea este prăznuită de creştini duminica – la 50 de zile după Paşti , având deci data schimbătoare, şi marchează Coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos (eveniment care a avut loc în ziua Rusaliilor Evreilor – care pe atunci era o sărbătoare agricolă de bucurie, în care se oferea pârgă din roadele pământului). E totodata sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

În tradiţia populară românească, sărbătoarea Rusaliilor este marcată printr-o serie de obiceiuri străvechi cum ar fi : Moşii de Vară, Spălatul pe Picioare, Căluşul.

Despre toate aceste obiceiuri şi tradiţii le va vorbi copiilor muzeograful Luminiţa Gheorghe.

Manifestarea “Sărbătoarea Rusaliilor în credinţa populară” se înscrie în cadrul Programului Educaţional “Muzeul te vizitează”.

Detalii

Dată:
22 mai, 2024
Oră:
11:43 EEST
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: