Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: proiectul educaţional pilot intitulat „Şcoala de vară”

27 iulie @ 10:35 EET

logo Sc-de-v

Muzeul Judeţean Teleorman organizează în perioada 25 august-3 septembrie a.c. proiectul educaţional pilot intitulat „Şcoala de vară”. Proiectul se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi va cuprinde o serie de patru ateliere, derulate de către specialişti de la Muzeul Judeţean Teleorman, astfel: „Teatru de umbre”, „Pictură pe lemn – motive populare”, „Refacere legătură modernă carte” şi „Modelare în lut”.

Înscrierile se fac în perioada 1-15 iulie la sediul Muzeului Judeţean Teleorman, din Alexandria, str. 1848, nr.1 (secretariat). Cererile se găsesc la secretariatul instituţiei sau se pot descărca de pe pagina web www.muzeulteleorman.ro, secţiunea „Şcoala de vară”. Numărul de locuri pentru fiecare atelier este limitat la 10 participanţi, iar pentru derularea unui atelier este nevoie de minim 5 participanţi.

Menţionăm că taxa de participare pentru un atelier este de 10 lei/ elev şi va fi achitată în ziua participării propriu-zise la atelier, la casieria instituţiei.

În rândurile de mai jos prezentăm detaliat aceste ateliere şi datele de desfăşurare:

 

Atelier: TEATRU DE UMBRE

Grup ţintă: elevi cu vârstele cuprinse între 6-11 ani

Obiective: cunoaşterea patrimoniului muzeal prin noi mijloace care să permită atât asimilarea cunoştinţelor prin joc de rol şi transpunere empatică, cât şi dezvoltarea imaginaţiei, a abilităţilor practice şi a lucrului în echipă.

Durata de desfăşurare: două zile, câte două ore pe zi

Data de desfăşurare: 25, 26 august, orele 10.00-12.00

Descrierea atelierului: atelierul Teatrul de umbre se adresează copiilor cu vârste între 6 şi 11 ani şi se va realiza pe baza expoziţiei permanente „Aspecte etnografice teleormănene”.

– Atelierul îşi propune familiarizarea acestora cu noi mijloace de învăţare şi cu modalităţile de realizare a unei activităţi de acest tip. Datorită sensibilităţii aparte pe care o presupune teatrul de umbre, a apropierii lui de lumea desenului animat, este foarte uşor acceptat şi înţeles de către copii.

– Copiii vor vizita expoziţia permanentă „Aspecte etnografice teleormănene” unde se vor familiariza cu atmosfera satului, cu portul şi tradiţiile practicate de ţăranii din această zonă a ţării.

– În baza vizitei acestora în expoziţie, împreună cu copiii, se va alege şi se va realiza un scenariu, o poveste care să recreeze tablouri, scene şi momente inspirate din circuitul expoziţional.

– Pe baza scenariului, copiii vor învăţa să construiască siluetele şi decorul necesar unei piese de umbre. Acestea se vor realiza prin tehnicile decupajului, lipitului şi colajului. Totodată, ei vor învăţa câteva dintre tehnicile de mânuire a unei siluete şi modalitatea de a îmbina interpretarea actoricească cu mânuirea siluetelor.

– Atelierul se va încheia cu punerea în scenă a povestirii alese.

* * *

Atelier: PICTURĂ PE LEMN – MOTIVE POPULARE

Grup ţintă: elevi cu vârstele cuprinse între 6-11 ani

Durata de desfăşurare: o zi, două ore

Data de desfăşurare: 27 august, orele 10.00-12.00

Obiective: formarea deprinderii de a colora direct pe lemn cu pensula şi cu culori tempera diferite motive populare puse la dispoziţia copiilor şi dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii acestora.

Descriere: atelierul îşi propune pictarea pe plăcute de lemn a unora dintre motivele populare cel mai des întâlnite în ornamentica pieselor de port popular şi a textilelor de interior specific teleormănene, pe care le vom prezenta copiilor ca model. În funcţie de atenţia, imaginaţia şi creativitatea fiecărui participant vor fi realizate picturi pe mici bucăţi de lemn, pe care copii le vor putea lua acasă la terminarea atelierului.

* * *

 

Atelier: REFACERE LEGĂTURĂ MODERNĂ DE CARTE

Grup ţintă: elevi cu vârsta peste 10 ani

Obiective: copii vor învăţa cum să refacă legătura degradată a unei cărţi, astfel încât volumul să-şi recapete mobilitatea la deschidere, pentru a putea fi citit în continuare.

Durata de desfăşurare: o zi, două ore

Data de desfăşurare: 2 septembrie, orele 10.00-12.00

Descriere: pe o carte modernă, de lucru, ce are deteriorări în zona de legătură a filelor, se vor aplica intervenţii la încleiere, de coasere şi asupra coperţii degradate. Acestea includ completări de material şi integrări cromatice, precum şi altfel de elemente de consolidare a legăturii şi a coperţii.

Cerinţe speciale: fiecare elev va trebui sa vină cu o carte proprie, cu deteriorări precum: file desprinse din legătură, cotor frânt, coperţi rupte.

* * *

 

Atelier: MODELARE ÎN LUT

Grup ţintă: elevi cu vârstele cuprinse între 6-11 ani

Durata de desfăşurare: două zile, câte două ore pe zi

Data de desfăşurare: 1 şi 3 septembrie, orele 10.00-12.00

Obiective: atelierul urmăreşte dezvoltarea imaginaţiei şi abilităţilor de modelare.

Descriere: copii sunt invitaţi să îşi petreacă timpul liber învăţând diferite tehnici de lucru cu lutul şi creând diverse figurine şi vase miniaturale;

– în prima zi de desfăşurare a atelierului copii vor realiza modelajele din lut ce vor fi lăsate la muzeu pentru a se usca, timp de două zile;

– în ce-a de-a doua zi, după ce obiectele modelate s-au uscat, acestea vor fi colorate, după care vor putea fi luate acasă.

Details

Date:
27 iulie, 2024
Time:
10:35 EET
Event Category:
Event Tags: