Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Arad: NICOLAE GRIGORESCU. EXPOZIȚIE ANIVERSARĂ 14 MAI – 16 IUNIE 2024

14 mai - 16 iunie

 NICOLAE GRIGORESCU. EXPOZIȚIE ANIVERSARĂ

14 MAI – 16 IUNIE 2024

 Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad!

 

Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II)

Vernisajul expoziției: marți, 14 mai, ora 17.00

 

ACCES GRATUIT:

Marți, 14 mai, ora 17.00 (deschiderea expoziției)

Sâmbătă, 18 mai (Noaptea Europeană a Muzeelor), program: 12.00-01.00

 

Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Art Safari, organizează un nou eveniment de anvergură națională la Muzeul de Artă Arad, dedicat unuia dintre cei mai importanți pictori români, Nicolae Grigorescu (1838-1907). „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” este deschisă la Arad în perioada 14 mai – 16 iunie 2024 și reprezintă o nouă colaborare între muzeul arădean și Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est.

 

Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă Arad, marți, 14 mai 2024, ora 17.00, în prezența domnului Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, reprezentanților Art Safari și ai Complexului Muzeal Arad, oferind publicului prezent oportunitatea de a admira în premieră la Arad opere rare ale celui mai iubit pictor român.

 

Evenimentul va continua cu un recital de arii din opere, susținut de mezzo-soprana Mihaela Ișpan, artist liric al Operei Naționale București. Repertoriul cuprinde lucrări abordate de soprana Carlotta Leira, o voce foarte cunoscută la Paris în a doua jumătatea a secolului al XIX-lea, cea care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu într-o serie de tablouri.

 

Program:

Jacques Offenbach: „Povestirile lui Hoffmann” – aria „Vois sous l’archet frémissant”

W.A. Mozart: „Nunta lui Figaro” – aria „Voi che sapete”

Gaetano Donizetti: „Lucrezia Borgia” – aria „Il segreto per esser felici”

Alessandro Scarlatti: aria „Rugiadose, odorose”

Gioachino Rossini: „Barbierul din Sevilla – aria „Una voce poco fa”

 

Eveniment realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

Expoziția deschisă la Muzeul de Artă Arad marchează Ziua Națională Nicolae Grigorescu, sărbătorită anual în data de 15 mai.

Considerat un simbol național și un pionier al picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziție, care aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecții private. Printre lucrările de referință expuse se numără „Țărăncuțe (De la fântână)”, „Dimineața, după ploaie”, „Cap de țigancă”, „Întoarcerea spre casă”, „Țărăncuță cu furcă”, „Costum verde de bal” ș.a., fiecare reflectând geniul și sensibilitatea lui Grigorescu.

Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată

„Țărăncuțe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziției, este o operă esențială ce face parte dintr-un ciclu de variațiuni pe aceeași temă a „Întoarcerii de la izvor”, temă abordată de Grigorescu pe tot parcursul creației sale. Această lucrare, un record de piață, este o capodoperă absolută a artistului.

Grigorescu fost un artist complet și complex, cu o creație vastă, cu impact la nivel european. Lucrările sale transcend granițele naționale, contribuind la afirmarea artei românești pe scena internațională. Expoziția va constitui o oportunitate de a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale creației lui Grigorescu, precum studiile sale de nud în peisaj, inspirate din tradiția Școlii de la Barbizon, sau operele realizate de artist în perioada petrecută la Roma, care au o importanță deosebită în evoluția sa artistică.

Carele cu boi, cumpenele, chipurile de fete, ciobănașii, crângul, prispele și mestecenii, țărăncile sunt emblemele românești pe care Grigorescu le-a transpus în picturile sale. Art Safari prezintă această moștenire artistică impresionantă prin opere din colecții private, dar și de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul de Artă din Constanța.

Parteneri: Art Safari, Opera Națională București

 

Program de vizitare „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” la Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II):

15 mai – 16 iunie 2024

Marți-Vineri: 09.00-17.00, ultima intrare: 16.15

Sâmbătă-Duminică: 10.00-18.00, ultima intrare: 17.15

Luni – închis

 

Program de vizitare 17-19 mai 2024: 

Vineri, 17 mai: 10.00-18.00

Sâmbătă, 18 mai: 12.00-01.00 (acces: gratuit)

Ziua Internațională a Muzeelor / Noaptea Europeană a Muzeelor

Duminică, 19 mai: 12.00-18.00

 

Bilete:

11 lei – adulți
6 lei –  pensionari
2 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:
Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.

Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

 

Taxă de fotografiere / filmare
17 lei – taxă fotografiere
228 lei – taxă filmare

 

Despre Art Safari București

Art Safari este un proiect cultural de importanță națională și organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România. Realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educațională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este un proiect strategic național susținut de Ministerul Culturii și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții realizate până acum a înregistrat 500.000 de vizitatori, având o importanță națională remarcabilă în promovarea patrimoniului românesc. Mai multe detalii pe: www.artsafari.ro

Despre Complexul Muzeal Arad

Muzeul din Arad este deschis publicului din anul 1893, iar la ora actuală Complexul Muzeal Arad deține în colecțiile sale peste 137 000 bunuri culturale de patrimoniu național și european, expuse în 10 muzee din municipiul și județul Arad. Colecția de artă cuprinde artă românească (lucrări de plastică românească din secolele XIX – XX, picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea), artă universală din școlile italiană, franceză, flamando-olandeză, maghiară (pictură, tapiserie, porțelan, mobilier). Prima expoziție de pictură a fost organizată în Pinacoteca Palatului Cultural în anul 1913, iar lucrările expuse atunci în formează fondul actualei colecții de pictură europeană.

Muzeul de Artă Arad funcționează din anul 1984 la etajul II al clădirii situate pe strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, clădire monument de arhitectură (secolul al XX-lea), unde pot fi vizitate Galeria de Artă Românească, kinema ikon și, în paralel, diferite expoziții de artă, cu caracter temporar. Structurată diacronic în intervalul secolelor XIX-XX, expunerea din Galeria de Artă Românească, deschisă publicului din primăvara anului 2023, prezintă cele mai semnificative lucrări din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad. Începuturile picturii de șevalet, pictorii pașoptiști, întemeietorii școlii românești de arte frumoase și studenți ai acestora, cu lucrări stilistic încadrate romantismului, realismului și neoclasicismului, influențe și interpretări impresioniste, postimpresioniste sau simboliste, pictura anilor interbelici, cu nume de referință pentru istoria artei, organizată în segmente tematice, sunt reperele pe care se dezvoltă conceptul curatorial.

Mai multe detalii: museumarad.ro/.

 

 

Arad, 9 mai 2024

Detalii

Începe:
14 mai
Se termină:
16 iunie
Categorie Eveniment:

Organizator

Complexul Muzeal Arad
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Arad
Str. Gheorghe Popa de Teiuş nr. 2 - 4, etaj II
Arad, Arad 310022 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare