Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bacău: conferinţa ştiinţifică: Artur Gorovei: omagiu cărturarului. Prelegerea va fi susţinută de prof.dr. Anton Coşa

24 mai @ 11:11 EET

La 19 februarie 2014 se împlinesc 150 de ani de la naşterea cărturarului Artur Gorovei (1864-1951), rămas în conştiinţa publică românească mai ales în calitate de folclorist, fondator al faimoasei reviste Şezătoarea, prima revistă de folclor din România (editată de distinsul cărturar între anii 1892 şi 1929 la Fălticeni).

În legătură cu preocupările lui Artur Gorovei, remarcăm aici faptul că, deşi licenţiat în drept (fiind magistrat, avocat, primar la Fălticeni, prefect al judeţului Suceava), pe lângă activitatea sa etnografică şi folclorică a fost şi un „preţuitor al arhivelor”, un pasionat de istorie şi, mai ales, de genealogie.

Artur Gorovei a fost ales de Academia Română ca membru corespondent (1915), ulterior membru de onoare (1940). A fost distins cu titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Cernăuţi (1933), iar în 1942 a fost ales membru de onoare al Cercului Genealogic Român.

În paleta largă de activităţi, pe lângă preocupările etnografice şi folclorice, cele istoriografice au ocupat un loc însemnat, bucurându-se de interesul său constant, roadele muncii sale beneficiind de aprecierea specialiştilor.

Artur Gorovei rămâne, cu certitudine, unul dintre cărturarii de frunte ai neamului românesc, cu un destin aparte şi o activitate rodnică, care a înţeles menirea omului de cultură şi ştiinţă într-o societate sănătoasă, aşezată pe temelii solide şi care-şi respectă valorile. Misiunea oamenilor de cultură şi ştiinţă de astăzi trebuie să fie convergentă cu cea a oamenilor de cultură şi ştiinţă de ieri. În acest sens, viaţa şi activitatea lui Artur Gorovei constituie un exemplu demn de urmat.

În amintirea acestei personalităţi culturale româneşti, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău organizează miercuri, 19 februarie 2014, ora 13,00, la sediul din str. 9 Mai nr. 7, conferinţa ştiinţifică: Artur Gorovei – omagiu cărturarului. Prelegerea va fi susţinută de prof.dr. Anton Coşa.

Dr. Marius Alexandru Istina,

Şef secţie Logistică, Informatizare, Educaţie Muzeală

Detalii

Dată:
24 mai, 2024
Oră:
11:11 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,