Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: Expoziţia „România Regelui Carol I”

25 iulie @ 13:51 EET

AFIS EXPOZITIE - BACAU, 4.06.2014

Expoziţia „România Regelui Carol I

organizată la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

 

În data de 4 iunie 2014, ora 1300, la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, str. 9 Mai nr. 7, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate „România Regelui Carol I ”.

Expoziția cu titlul de mai sus a fost etalată în perioada 20 martie-22 mai 2014 pe simezele Complexului Muzeal Județean Neamț, instituție muzeală care, alături de ceilalți expozanți, a fost de acord cu itinerarea pieselor de patrimoniu și pe simezele din orașul lui Bacovia.

Partenerii culturali implicați în organizarea acestei manifestări sunt: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Peleș, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877”.

Expoziţia, care va fi deschisă publicului vizitator până pe data de 29 iunie 2014, cuprinde bunuri de patrimoniu muzeal cu valoare de tezaur, fiind etalate piese de armament, sculpturi, tablouri, piese de mobilier, obiecte de birou, tapiserii, medalii aniversare și comemorative, plachete, brevete ale reprezentărilor medalistice, drapele, stindarde, hărţi, (cromo)litografii, fotografii, cărți poștale, albume, documente şi lucrări de specialitate – toate referitoare la semnificaţia evenimentului pe care îl marcăm.

Perioada 1866-1914 a fost una plină de evenimente importante pentru istoria noastră; astfel, progresele consemnate în domeniile economic, social, politic, religios şi cultural, constituie, în egală măsură, doar câteva dintre realizările regalității românești. Promulgarea Constituției din 1866, câştigarea independenţei de stat (1877-1878), proclamarea Regatului României (1881) și primii pași spre realizarea României Mari – sunt indisolubil legate de Casa Regală.

Tematica expoziţiei, organizate la sediul instituției muzeale băcăuane, încearcă să surprindă câteva elemente ale evoluţiei regalităţii româneşti, atât prin evidenţierea implicării acesteia în viaţa de zi cu zi a populaţiei de la sud şi de la est de Carpaţi, cât și prin reliefarea elementelor specifice societății românești ale perioadei 1866-1914.

Expoziţia are ca scop valorificarea expoziţională a bunurilor culturale, cu valoare de patrimoniu naţional, aflate în custodia partenerilor culturali din București, Sinaia sau Piatra-Neamț, dar și a celor din patrimoniul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău sau ale Asociației de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877”.

La vernisarea ei, expoziţia va fi prezentată de muzeograf Mihaela BĂIȚAN, șeful filialei Bacău a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

MANAGER,

Prof. Mariana POPA

Details

Date:
25 iulie, 2024
Time:
13:51 EET
Event Category:
Event Tags:
,