Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: EXPONATUL LUNII MAI, la Vivariu, este: PORUMBEII GULERAŢI (Columba livia f. domestica)

3 mai, 2020 - 31 mai, 2020

În perioada stării de urgență, păstrăm legătura cu publicul nostru prin intermediul paginilor noastre de socializare și a site-ului. Ne puteți astfel „vizita” online!

Periodic, specialiștii noștri vor aduce în atenția pasionaților de științele naturii informații și imagini despre exponatele noastre. Exponatul ales de Muzeograf dr. Burghelea Costel, unul dintre specialiștii Vivariului, este:

PORUMBEII GULERAŢI (Columba livia f. domestica)

Această rasă de porumbei aparţine grupului porumbeilor de frumuseţe, aspect confirmat atât de postura cât şi de forma penajului, caracteristicile importante din înfăţişarea unui porumbel gulerat fiind ţinuta şi lungimea neobişnuită a penelor gâtului, care prin dispunerea lor alcătuiesc o structură mare, rotundă, ce-i ascund capul şi gâtul.

Porumbeii din această rasă au corpul de dimensiuni medii – înţelegând prin aceasta un corp care nu este prea scurt nici grosolan sau lat – cu o ţinută verticală, care îi dă un aspect mândru, nobil. Îmbinarea dintre rafinamentul corpului şi mărimea gulerului fiind elementele ce dau acestei rase un farmec deosebit. Privind din profil un porumbel gulerat observăm că picioarele sunt întinse, pieptul este puţin ieşit în afară iar gâtul întins şi puţin dat pe spate, aripile subţiri creează un efect contrastant cât mai puternic între diametrul perucii şi grosimea acestuia. În poziţie de paradă fascinează privitorul fãcându-l să se desprindă cu greu de voliera în care acesta este expus.

Penele care alcătuiesc peruca trebuie să fie astfel dispuse încât să-i confere o formă cât mai regulată, cât mai netedă, circulară care se îmbine armonios.
Cea mai răspândită denumire a rasei este cea utilizată de vorbitorii de limba engleză „Jacobin Pigeon”- în română „Porumbei Iacobini”, mai sunt numiţi şi „Capucin” pentru vorbitorii de limbă franceză, „Perückentaube” de germani şi „Raadsher” de către belgieni şi olandezi, denumirea îşi are originea în asemănarea porumbeilor din aceasta rasă cu îmbrăcămintea călugărilor (sutane cu gluga) din ordinul iacobinilor. Rasa mai este cunoscută şi sub denumirea de „Maria Stuart”, denumire data de simpatia cunoscută a reginei Victoria, care a ocupat tronul a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei intre 1837-1901, faţă de această rasă şi care obişnuia să facă schimb de porumbei cu nobilii englezi din acele vremuri.
Marinarii olandezi în călătoriile lor din secolul al XII-lea către India au fost cei care au adus această rasă de porumbei în Europa. Foarte repede aceştia s-au răspândit în Europa de Vest şi Europa Centrală, fiind menţionaţi ca rasă distinctă mai bine de 400 de ani.
Rasa a evoluat însă în mod spectaculos abia după cel de-al doilea război mondial, cunoscând transformări semnificative ca înfăţişare.

La porumbeii guleraţi sunt cunoscute cel puţin 14 culori ale penajului: alb, negru, roşu, galben, albastru, gut, crem, indigo, pământiu, maro, castaniu, argintiu, andaluzian şi câteva combinaţii ale acestor culori cu albul (pestriţii pe negru, pestriţii pe galben, pe roşu, etc).
La noi această rasă este mult răspândită, însă din cauza zborului greoi şi nesigur necesită voliere mari, spaţioase, ce impun costuri considerabile.

Details

Start:
3 mai, 2020
End:
31 mai, 2020
Event Categories:
, , ,

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău, Bacău 600026 Romania
+ Google Map