- This event has passed.
Bacău: Începând de la 1 ianuarie, EXPONATUL LUNII, la Vivariu, este BIBANUL SOARE (Lepomis eupomotis gibbosus)
1 ianuarie, 2020 - 28 ianuarie, 2020
Începând de la 1 ianuarie, EXPONATUL LUNII, la Vivariu, este
BIBANUL SOARE (Lepomis eupomotis gibbosus)
DENUMIRE POPULARĂ
Regina bălții, regina, biban-soare, sorel, sorete.
DESCRIERE
Culoarea este verde-albăstruie, cu câte o pată neagră pe solzii mai mari. Burta este galbenă-aurie. Capătul posterior al operculului are o pată neagră mărginită cu roşu. Înotătoarele dorsală și caudală sunt cenuşii, iar celelalte gălbui. Corpul este puternic comprimat lateral. Are lungimea cuprinsă în intervalul 12 – 15 cm și greutatea de 500-600g.
ORIGINE
Bibanul soare este originar din America de Nord, statul Carolina. Trăieşte în bazinul fluviului Mississippi şi Marile Lacuri. De aici a fost adus ca peşte decorativ în Europa de vest, de unde s-a răspândit în restul continentului.
RĂSPÂNDIRE ÎN ROMÂNIA
Bibanul soare s-a adaptat la habitatele acvatice din țara noastră, fiind prezent în lacurile litorale, în Dunăre și Delta Dunării, în majoritatea lacurilor și unele râuri.
BIOLOGIE
Preferă apa rece către moderată, limpede, până la 1-2 m adâncime din zonele cu vegetaţie abundentă. Îi plac locurile cu stuf, alge și alte plante acvatice unde peştii îşi depun icrele cu care acesta se hrănește. Temperatura ideală este curpinsă în intervalul 21-24ºC. Hrana este alcătuită din crustacee mici, viermi, vertebrate şi insecte acvatice, alevini, icre şi lipitori.
Speranţa de viaţă la bibanul-soare este de aproximativ 12 ani în libertate.
Soretele are un aspect foarte atractiv de aceea este preferat de crescători ca peşte de acvariu.
VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!