Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: exponatul lunii aprilie 2024 la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este Ursul brun (Ursus arctos)

1 aprilie - 30 aprilie

EXPONATUL LUNII APRILIE LA MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII ESTE
Ursul brun (Ursus arctos)
Ursul brun trăiește în regiunea holarctică (toată Europa, mare parte din Asia, America de Nord și o parte din nordul Africii). Face parte din familia Ursidae, fiind singura specie de urs care trăieşte în România. Preferă pădurile întinse şi liniştite de munte, dar şi pe cele dese din zona de deal. Pe teritoriul țării noastre, în pădurile din Carpați, se află 40% din populaţia de urşi din Europa. Numărul total estimat de urși bruni din Europa este de aproximativ 18.000 de indivizi.
Este un animal de talie mare, cu corpul de până la 2,5 m lungime și înălțimea la greabăn de până la 1,5 m. Masculii adulți depăşesc greutatea de 300 kg.
Este o specie omnivoră, având un spectru trofic variat și diferit în funcţie de sezon (iarbă, seminţe, cereale, ciuperci, fructe de pădure, insecte, cadavre de animale, animale sălbatice şi domestice etc). În timpul iernii, urşii nu hibernează cu adevărat, ci stau într-o stare de somnolenţă profundă din care pot ieşi cu uşurinţă în caz de pericol. În această perioadă organismul se hrăneşte din rezervele de grăsime acumulate în vara şi toamna precedentă.
Ursul mascul trăieşte izolat. Doar în perioada împerecherii caută ursoaica, alături de care rămâne circa 2-3 săptămâni, după care o părăseşte. Ursoaica împreună cu puii, până la 2 ani, formează o familie.
În general se fereşte din calea omului. Dacă este rănit, hărţuit de câini, împiedicat să fugă sau speriat de prezenţa omului, îl poate ataca.

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website