Loading Events

« All Events

Bacău: exponatul lunii iulie 2024 la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este Lebăda de vară (Cygnus olor)

1 iulie - 31 iulie

EXPONATUL LUNII IULIE 2024 LA MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII
Lebăda de vară (Cygnus olor)
Lebăda de vară este răspândită în mod natural în zonele temperate din Europa. Este parțial migratoare în latitudinile nordice din Europa și Asia, până în sud, în Africa de Nord și Marea Mediterană.
Specia trăieşte într-o varietate de zone umede de apă dulce cum ar fi lacuri, iazuri, lagune, mlaștini și râuri cu curgere lentă, preferând apele curate și pline de vegetație. De asemenea, este comună în ecosisteme acvatice artificiale: lacuri ornamentale și canale. Habitatele preferate pentru hrănire sunt pajiștile și terenurile agricole. Grupurile de adulți și exemplarele non-reproductive, pot utiliza habitate cu apă salmastră sau salină din estuare și zone costiere adăpostite.
Populațiile din Europa de Vest au fost în mare parte exterminate din cauza vânării excesive în secolele XIII-XIX; au supravieţuit exemplarele semi-domesticite întreținute ca păsări de curte. O mai bună protecție la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea a permis speciei să se extindă și să revină în cea mai mare parte a arealului său.
În prezent specia este protejată în cea mai mare parte a arealului său. În România, conform legislației naționale și internaționale privind conservarea avifaunei, ariile naturale protejate asigură conservarea habitatelor critice pentru această lebede.
Lebăda de vară se confruntă cu puține amenințări, printre care: ingerarea cârligelor sau a greutăţilor din plumb folosite la pescuit (care provoacă intoxicaţii cu plumb) şi a firelor de nailon, care sunt la fel de periculoase. De asemenea, hrănirea acestora cu pâine și alte produse de panificație poate cauza complicații gastrice grave.
Material realizat de muzeograf Tudor Andrei Anca.

Details

Start:
1 iulie
End:
31 iulie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/complexulmuzealionborceabacau/posts/1007955164665773

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website