Loading Events

« All Events

Bacău: Exponatul lunii iunie 2024 la Vivariu: Bibanul soare – Lepomis gibbosus

3 iunie - 30 iunie

EXPONATUL LUNII IUNIE 2024 LA VIVARIU ESTE:
Bibanul soare – Lepomis gibbosus
Bibanul soare sau soretele este un pește de apă dulce, originar din America de Nord. Specia a fost introdusă în scop ornamental în Franța în anul 1877 iar mai apoi în multe regiuni din Europa. În prezent este răspândit în majoritatea țărilor din Europa (mai puțin în partea nordică a acestui continent).
Corpul bibanului soare este înalt, comprimat lateral, acoperit cu solzii mari și duri. Are un colorit atractiv, verde albăstrui sau oliv pe partea de sus a capului și pe spate, pe părțile laterale sunt prezente pete izolate portocalii. Burta este galbenă iar operculele au reflexe albastre spre verde cu evidente pete negre cu chenar roșu. Coloritul se intensifică în perioada de înmulțire.
Acești pești pot ajunge la lungimea de 10-15 cm, în cazuri excepționale și 20 cm și o greutate de 100 – 150 g (excepțional 2 kg).
Sunt peşti de apă dulce ce se găsesc în lacuri, iazuri, râuri şi pâraie. Preferă apa moderat caldă, limpede până la 1-2 m adâncime din zonele cu vegetaţie abundentă.
Au o dietă variată ce include insecte, larve de insecte, moluşte, crustacee, lipitori, peşti mici, icre.
Bibanul soare ajunge la maturitate la vârsta de 1-2 ani, femela poate depune între 600-5000 icre iar masculul este cel care le îngrijește.
În România, bibanul soare este considerat specie invazivă.

Details

Start:
3 iunie
End:
30 iunie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/complexulmuzealionborceabacau/posts/988715833256373

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău, Bacău 600026 Romania
+ Google Map