Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Bacău: Expoziție foto-documentară la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”

18 aprilie - 31 mai

Expoziție foto-documentară la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău
„Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”
Joi, 18 aprilie 2024, ora 13.00, la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, strada 9 Mai, nr. 7, va avea loc vernisarea expoziției foto-documentare intitulată „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”.
Evenimentul aduce în prim-plan istoria celei mai mari mănăstiri din județul Bacău, vatră a sfințeniei și a culturii românești. Mănăstirea Bogdana din Bacău a reprezentat din cele mai vechi timpuri un izvor de credință și spiritualitate, o oază de cultură, păstrătoare a unei colecții impresionante de carte veche românească și de artă religioasă medievală (icoane, veșminte, obiecte liturgice și de cult).
Deși a cunoscut de-a lungul timpului momente de cumpănă și a trecut prin grele încercări, mănăstirea Bogdana a renăscut de fiecare dată mai întărită în dreapta credință, mai conștientă de rolul său spiritual și cultural.
Despre Sfinții și marii duhovnici ai mănăstirii băcăuane, despre credința statornică în Dumnezeu și greutățile vremurilor trecute, precum și despre moștenirea spirituală și culturală ne vor vorbi foto-documentele din cadrul expoziției dedicate mănăstirii Bogdana.
În acest sens, vor fi expuse fotografii ale obiectelor de patrimoniu din perioada secolelor XVII-XX, manuscrise, documente de arhivă, obiecte de artă bisericească, obiecte liturgice și de cult, icoane, precum și fotografii ale personalităților Mănăstirii Bogdana.
• Cuvântul managerului Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dr. Alin Sebastian Popa.
Comunicări:
• Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi – Calea spre Sfințenie, dr. Elena Brîndușa Popovici, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
• Rugăciunea și osteneala împletite de veacuri spre slava lui Dumnezeu, Monahia Mihaela Radu, stareța Mănăstirii Bogdana.
• Cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Reprezentant al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
• Alocuțiune din partea P.C. Părinte Protopop Nicolae Zaharia, Protoieria Onești.
• Alocuțiune din partea P.C. Părinte Protopop Eugen Ciuche, Protoieria Bacău.
• Prima școală oneșteană a fost zămislită în tinda Mănăstirii Bogdana, pr.prof.dr. Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
• Moment muzical, Corala „Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău.
Expoziția rămâne pe simeze și va putea fi admirată până la data de 31 mai 2024, la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Detalii

Începe:
18 aprilie
Se termină:
31 mai
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=866514648612374&set=a.519992109931298

Organizator

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău
Str. 9 Mai nr. 7
Bacău, Bacău 600037 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare