Loading Events

« All Events

Baia Mare: Exponatul lunii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – carte poștală ilustrată din localitatea Băsești

3 iunie - 30 iunie

Exponatul lunii iunie
Exponatul pe care dorim să-l prezentăm este o carte poștală ilustrată din localitatea Băsești, realizată în primul deceniu al secolul XX. Antetul cărții poștale, text tipărit cu majuscule în mai multe limbi (franceză, germană, italiană) ne obligă oarecum să facem precizarea că este vorba despre Uniunea Poștală Internațională înființată în anul 1874 la Berna, în cadrul căreia au fost stabilite proceduri operaționale comune și tarife poștale uniforme.
Cartea poștală a fost expediată din Băsești la 23.02 1908 pe adresa „Drăgălașei Dșoare Valeria Caiman” din Oradea, de către dr. Iustin Iuga, binecunoscut în zonă ca fondator al corului plugarilor din localitate (1907). Printre altele, autorul textului relatează primirea grandioasă făcută la sosire precum și la „castelul” lui George Pop de Băsești (1835-1919). Imaginile sau mai bine-zis, colajul de imagini de pe cartea poștală ne duc în urmă cu mai bine de 100 de ani, astfel încât vedem cum era odinioară Băseștiul în zi de sărbătoare sau cum arăta o expoziție de copii organizată de fiica marelui tribun, Elena Pop-Hossu Longin.
Mulțumim domnului Lucian Alexa Onea, domiciliat în Baia Mare, pentru donația făcută instituției noastre și ne manifestăm recunoștința pentru îmbogățirea pe această cale a fondului documentar referitor la George Pop de Băsești și la localitatea care-i poartă numele.
Text: Lucia Pop, muzeograf; Adrian Ciurcaș, muzeograf.

Organizer

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare
Str. Monetăriei nr. 1 - 3
Baia Mare, Maramureș 430406 Romania
+ Google Map
View Venue Website