Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Baia Mare: expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”

26 februarie, 2021 - 20 iunie, 2021

Publicul vizitator se mai poate bucura de Expoziţia temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, găzduită la sediul Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, până în data de 20 iunie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 9 -17 (ultima intrare la ora 16:30). Organizarea și găzduirea acestei expoziții a fost posibilă, datorită unei fructoase colaborări, dintre Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și structuri din cadrul Universității Babeș-Bolyai: Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar, Departamentul de Geologie, Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie, Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului și Muzeul de Mineralogie.

Piesele, ce constituie expoziția, au fost aduse la Baia Mare de la Arad, la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2020. După panotarea acesteia, vernisajul expoziției a avut loc în data de 20 februarie, cu participarea d-lui prof. univ. dr. Vlad Codrea, de la Departamentul de Geologie, al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, artizanul acestei expoziții. Datorită contextului epidemiologic și bunelor colaborări cu structurile mai sus amintite, finalul expoziției, programat pentru iulie 2020, a fost amânat, prima oară, pentru februarie 2021 și a doua oară, pentru sfârșitul lunii iunie 2021. Mulțumim colaboratorilor clujeni și sperăm ca bucuria vizitatorilor (în special a celor mici) să fie cel puțin la fel de mare, cât a noastră.

Expoziția prezintă dinozaurii autohtoni, cei care au trăit în Transilvania, în aşa numita „Insula Haţeg”, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, și conține 4 reconstituiri în mărime naturală și 74 de piese fosile, reprezentând fragmente de schelet. Pe lângă dinozauri, în expoziție se găsește o vitrină dedicată meteoriților, binecunoscuţi ca fiind cei ce au produs extincţia în masă de la sfârşitul Cretacicului și în consecință dispariţia dinozaurilor; aici se prezintă o serie de meteoriți ce au căzut pe teritoriul României, dintre care îl amintim pe cel mai cunoscut, de la Mociu, din județul Cluj, cu o masă de 35 kg.

Descoperirile de dinozauri sunt extrem de rare în România, cei mai cunoscuți dinozauri sunt exclusiv cretatici, adică din ultima perioada a Mezozoicului, din depozitele Maastrichtianului (denumirea vârstei provine de la orașul olandez Maastricht, unde apar succesiuni tipice). Ei au fost descoperiți în mai multe localități din Depresiunea („Țara”) Hațegului (Sânpetru, Săcel, Pui, Tuștea, Vălioara, Ciula, Totești, Nălaț-Vad, Lunca Cernii, toate în județul Hunedoara), în județul Alba, la Vurpâr, Oarda de Jos, Lancrăm, Sebeș, Petreștii de Jos, în județul Cluj la Iara și în județul Sălaj, lângă Jibou.

Reconstituirile, realizate cu maiestrie de doctoranzi și artiști plastici pot fi observate atât în holul de la intrarea în Muzeu, cât și în sala dedicată expozițiilor temporare și prezintă următorii dinozauri:

Magyarosaurus dacus – cel mai mare dinosaur al paleoecosistemului insulei, un erbivor gregar, din familia mare a brontozaurilor, domină cu demnitate holul de la intrare. Rudele cele mai apropiate ale acestuia din America de Sud, au fost cele mai mari animale terestre din toate timpurile, cunoscându-se o specie care ar putea ajunge până la 100 de tone.

Struthiosaurus transsylvanicus – un erbivor solitar de mici dimensiuni, unicul reprezentant al dinozaurilor cu platoşă de la noi, este unul dintre cei mai rari dinozauri întâlniți.

Elopteryx nopcsai – plecat parcă în urmărirea Stuthiosaurului, este prădătorul reprezentativ al insulei, unic în lume datorită anatomiei deosebite: un penaj amintind de păsările actuale şi gheare duble de ucidere.

Ornithocheirus sp. – dominatorul cerului din insulă, un excelent zburător, ce folosea cu măiestrie curenţii de aer pentru a naviga prin planare, vă priveşte de undeva de sus, dinspre tavanul salii de expunere. Acesta este o rudă, de mici dimensiuni, a giganților care dominau cerul Europei. Carena dn vârful botului stabiliza capul în timpul vânătorii la suprafața apei.

Vitrinele special amenajate vă vor prezenta o serie de fosile deosebit de rare şi, evident, valoaroase atât din punct de vedere patrimonial cât şi ştiinţific. Dintre acestea menţionăm:

– carapacea broaştei ţestoase Kallokibotion bajazidi – o țestoasă acvatică ce a supraviețuit doar pe această insulă, în timp ce alți membri ai grupului erau deja dispăruți;

– un cuib original cu ouă de dinozauri, aparţinând speciei Magyarosaurus – cuiburi care pot fi vazute pe teren, datorită predispoziției specie de a refolosi terenurile de cuibărit generații de-a rândul;

– un sauropod erbivor cu urme de colţi de crocodil cretacic (Allodaposuchus precedens) – este vorba despre Telmatosaurus transsylvanicus, un ierbivor ce prefera zonele mai umede aflate în apropierea cursurilor sau întinderilor de apă, care adeseori cădeau pradă crocodililor cretacici.

Vă așteptăm să vizitați această expoziție de marți până duminică în intervalul orar 9 -17 (ultima intrare la ora 16:30).

Details

Start:
26 februarie, 2021
End:
20 iunie, 2021
Event Category:
Website:
http://www.muzeuminbm.ro/nou/wp/2021/02/dinozaurii-nu-vor-disparea-din-baia-mare/

Organizer

Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare
B-dul Traian nr. 8
Baia Mare, Maramureș 430211 Romania
+ Google Map
View Venue Website