Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bârlad: expoziţie dedicată Zilei Mondiale a Aviației și Cosmonauticii „MEMORIAL AVIATIC”, 8 aprilie – 30 mai 2023

8 aprilie, 2023 - 30 aprilie, 2023

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad şi Societatea de Numismatică Română – Secția Bârlad, vă invită sâmbătă, 8 aprilie 2023, ora 11.00, la vernisarea expoziţiei temporare „MEMORIAL AVIATIC” dedicată Zilei Mondiale a Aviației și Cosmonauticii, sărbătorită în fiecare an pe data de 12 aprilie.

Vernisajul expoziției va avea loc la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235, avându-i ca invitaţi pe domnii Viorel Bolum – preşedinte al Societăţii de Numismatică Română, Secţia Bârlad și Vlad Giurcanu – președinte al Asociației „Viitor trecutului nostru”.

Expoziţia va prezenta publicului, în premieră, 378 de exponate (monede și bancnote emise din 1936 până în prezent) din colecţia particulară a domnului Ovidiu MARINESCU – membru S.N.R., Secția Bârlad, ce reprezintă aviatori și evenimente aviatice din 80 de țări de pe 6 continente. Ponderea cea mai mare este deținută de monede (322), realizate din aur, argint, cupru-nichel, nichel-argint, aliaj de zinc, aluminiu-bronz etc., fiecare dintre acestea surprinzând prin formă (discoidală, ovală, hexagonală sau pătrată), elemente grafice deosebite, precum și prin locul de emitere a câtorva dintre ele: Insulele Nauru, Niue, Tuvalu, Guernsey, Jersey, Turks și Caicos, Solomon, Marshall etc.

Originar din Bârlad, domnul Ovidiu Marinescu a activat neîntrerupt mai bine de 40 de ani în profesia de controlor de trafic aerian, la turnul de control al Aeroportului Iași. Deși pasiunea de a colecționa s-a manifestat încă din copilărie, abia la începutul anilor ’70 a fost inițiat în domeniul numismaticii și, mai apoi, a intrat în lumea colecționarilor. După cum el însuși mărturisește, „În ultimii ani am simțit nevoia de a mă axa pe o anumită tematică și, din dragoste pentru profesia mea, am ales zborul, aparatele de zbor și tot ceea ce este legat de domeniul aviatic. Așa a luat naștere colecția pe care o prezint pentru prima oară, la Muzeul Vasile Pârvan”.

Expoziţia va putea fi vizionată până pe data de 30 mai a.c.

Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
8 aprilie, 2023
End:
30 aprilie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo?fbid=3519237505020023&set=pcb.3519237918353315

Organizer

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
Str. Vasile Pârvan nr. 1
Bârlad, Vaslui 731050 Romania
+ Google Map
View Venue Website