Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bârlad: Muzeul „Vasile Pârvan” vă prezintă exponatul lunii octombrie 2023: VERIGHETĂ (SECOLUL AL XIX-LEA)

6 octombrie, 2023 - 31 octombrie, 2023

Săpăturile de la Biserica Sf. Gheorghe din Bârlad au început în luna mai din anul 2020. S-a mers la început pe autorizație de supraveghere arheologică, iar după apariția mormântului M 1, situat în colțul de sud-vest al bisericii, transformată apoi în autorizație de cercetare arheologică preventivă. Până în luna aprilie a anului 2021 am descoperit 77 de morminte, atât în interiorul bisericii cât și în cadrul săpăturilor din jurul acesteia. Cele mai vechi morminte sunt de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea.

A fost săpată o suprafață de aproximativ 500,00 mp, tot interiorul bisericii, în jurul acesteia (șanțuri cu o lățime de 2 m și casete când a fost cazul) și secțiuni în curte, pe latura de sud și nord a bisericii și pe suprafața dintre pridvor, prăznicar și turnul de poartă (Pl. VI). De asemenea au fost efectuate săpături în jurul turnului de poartă deoarece constructorul a trebuit să facă lucrări de consolidare la fundația acestuia.

Verigheta din sticlă și foiță de aur a fost descoperită la biserica Sf. Gheorghe din Bârlad în mormântul M25. Acest mormânt a fost identificat la adâncimea de -1,10 m, pe latura sudică a Bisericii Sf. Gheorghe din Bârlad, în capătul absidei.

 

 

Details

Start:
6 octombrie, 2023
End:
31 octombrie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://muzeulparvan.ro/2023/10/06/verigheta-secolul-al-xix-lea/

Organizer

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
Str. Vasile Pârvan nr. 1
Bârlad, Vaslui 731050 Romania
+ Google Map
View Venue Website