Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Belgrad: expoziţiei „IMAGINING THE BALKANS”

25 mai @ 20:21 EET

afis belgrad

EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ ITINERANTĂ “IMAGINING THE BALKANS”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea la Belgrad, a expoziţiei „IMAGINING THE BALKANS”. Expoziţia va fi vernisată astăzi, 9 septembrie 2013, ora 19.00, la Muzeul Naţional de Istorie al Serbiei din Belgrad.

Expoziţia internaţională a fost realizată sub egida UNESCO de către mai multe muzee din Europa de Sud-Est: Muzeul Naţional de Istorie a Albaniei din Tirana, Muzeul de Istorie a Republicii Srbska din Banja Luka (Bosnia şi Herţegovina), Muzeul Naţional de Istorie a Bulgariei de la Sofia, Muzeul Naţional de Istorie a Croaţiei din Zagreb, Muzeul Municipal Leventis din Nicosia (Cypru), Muzeul Naţional de Istorie al Fostei Republici Macedonia din Skoplje, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie al Serbiei din Belgrad şi Muzeul Naţional al Sloveniei, în colaborare cu Muzeul Istoric German din Berlin. Aceasta prezintă complicatul proces istoric care a dus la naşterea şi coagularea naţiunilor din Europa de Sud-Est în secolele XVIII-XX şi a statelor lor naţionale.

Fiecare dintre muzeele enumerate a contribuit cu un număr de zece exponate, considerate a fi elocvente pentru a ilustra procesul de modernizare a societăților din Europa de Sud-Est în perioada cuprinsă între 1789 si 1920, nașterea și desăvârșirea statelor naționale. Muzeul Naţional de Istorie a României a selectat pentru această expoziţie internaţională gravura reprezentând prima Adunare Obştească a Ţării Româneşti, după instituirea Regulamentului Organic, un bilet de eliberare a sclavilor ţigani din 1848, pictura lui C. Rosenthal – România revoluţionară, harta Daciei a lui August Treboniu Laurian, portretele principelui Moldovei, Mihail Sturdza şi al lui Alexandru Ioan Cuza, gravura reprezentând Adunarea Ad-Hoc a Tării Româneşti, o copie a Coroanei de Oţel, o litografie reprezentând Serbările Încoronării din 1881, fotografii reprezentând imagini ale sistemului educativ din sec. XIX şi machetele unei locomotive.

Expoziţia de la Belgrad va fi deschisă până în data de 25 octombrie a.c., urmând apoi să fie prezentată la Bucureşti, în luna noiembrie 2013.

________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Detalii

Dată:
25 mai, 2024
Oră:
20:21 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,