- This event has passed.
Biblioteca Naţională a României vă invită în ziua de Sânziene – miercuri, 24 iunie 2020 – la vernisajul expoziției de port tradițional al românilor și minorităților conlocuitoare, fotografii, ilustrații de carte și gravuri de epocă, ”IA, poveste scrisă și rescrisă”
24 iunie, 2020 @ 08:00 - 17:00 EEST
Biblioteca Naţională a României vă invită în ziua de Sânziene – miercuri, 24 iunie 2020 – la vernisajul expoziției de port tradițional al românilor și minorităților conlocuitoare, fotografii, ilustrații de carte și gravuri de epocă, ”IA, poveste scrisă și rescrisă”, ce va avea loc în sala Atrium, începând cu ora 18:00. Vernisajul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale.
În calendarul spiritualității românești, luna iunie se distinge printr-o bogăție de sărbători, tradiții și obiceiuri populare ancestrale, legate de lumina solară şi fertilitatea naturii, precum cele prilejuite de mitul Sânzienelor sau al Drăgaicelor, cărora le este dedicată ziua de 24 iunie. Calendarul urban a suprapus Sânzienelor ziua de celebrare a iei. Semnele-simbol cusute pe ie oglindesc starea social-statutară a femeii, trăirile ei, vârsta, apartenența unui anumit grup, prestigiul în comunitate, legătura cu lumea nevăzută. Această formă de mesaj este mult anterioară oricărei forme de scriere. Astfel, ia, arhetip vestimentar al femeii acestor locuri, înseamnă conectare cu trecutul, cu viitorul și prin limbajul universal al semnelor ei, cu comunitățile tradiționale ale lumii.
Pornind de la acest emblematic obiect vestimentar, vă invităm să redescoperiți farmecul portului tradițional al românilor și minorităților conlocuitoare în expoziția ce aduce laolaltă piese din impresionanta colecție a Iuliei Gorneanu și documente din colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României.
Iulia Gorneanu a redescoperit o parte profundă a sufletului românesc, ascunsă tainic în frumoasele ii românești, într-un limbaj sacru pe care suntem invitați să îl descifrăm. Mai mult, ea încearcă să demonstreze că piese autentice din costumul tradițional pot fi integrate și astăzi în ținute urbane, asemenea doamnelor românce care au purtat cu mândrie costumul popular, în secolul XIX devenind aproape obligatorie vizita la fotograf pentru a imortaliza costumul, așa cum sunteți invitați să vă convingeți din fotografiile, ilustrațiile de carte și gravurile de epocă păstrate în colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, care, alături de ii, fac parte din expoziția ”IA, poveste scrisă și rescrisă”.