- This event has passed.
Bistrița: expoziția de fotografie și pictură ”Sibiu 100”
17 august, 2020 - 15 septembrie, 2020
Astăzi, 17 august 2020, deschidem expoziția de fotografie și pictură ”Sibiu 100”. Acest eveniment este posibil grație colaborării Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.
După 100 de ani de la realizarea României Mari suntem în măsură să evaluăm aportul orașului Sibiu la realizarea acestui deziderat. Dacă ținem seama de pregătirea acestui eveniment și instituțiile românești care au funcționat în orașul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acestea și-au adus un aport esențial în realizarea Marii Uniri.
După momentul 1 decembrie 1918 petrecut la Alba-Iulia, principalele instituții care aveau ca sarcină realizarea de facto a Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei. Aceasta a fost preluată de Consiliul Dirigent, care s-a ocupat de problemele integrării Transilvaniei în cadrul statului român. Consiliul Dirigent a fost ales în 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Național Român fiind compus din 15 membri, avându-l ca președinte pe Iuliu Maniu. În prima parte a existenței lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, sediul acestuia s-a stabilit la Sibiu, unde au funcționat și Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reușit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea și să realizeze tranziția către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru o scurtă perioadă de timp, de Marele Sfat Național Român, care și-a desfășurat activitatea tot la Sibiu. Marele Sfat Național a fost ales la 1 decembrie 1918 de Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, având atribuții legislative. După o scurtă activitate la Alba-Iulia, la începutul lunii decembrie 1918, a fost convocat de Consiliul Dirigent pentru ziua de 29 iulie când avea să se întrunească la Sibiu.
Elementul de modernitate al expoziției vine din combinarea fotografiilor vechi, realizate de Emil Fischer la începutul secolului XX, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca în 2018, dar, în același timp, și picturi realizate de membrii Asociației Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa și Cătălin Precup. Demersul de față prezintă clădirile în care au funcționat aceste instituții ale Consiliului Dirigent, subliniind și schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani. Nu au fost uitate nici clădirile unde au funcționat ASTRA, Partidul Național Român din Transilvania, dar nici străzile sau panoramele orașului care surprind, adesea, viața cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea și din cea contemporană. Considerăm că astfel de abordări sunt necesare în momentele aniversare, deoarece – deseori – uităm faptul că evenimentele se petrec nu numai într-un spațiu temporal, ci și într-unul spațial.
Expoziția a putut fi vizitată pentru prima dată în anul 2018 în Cabinetul de Cartografie a Palatului Brukenthal din Sibiu, urmând ca apoi să fie itinerată la Galeria de Artă “Corneliu Baba” din Caransebeș, la Muzeul Național al Banatului din Timișoara și la Muzeul Orașului Oradea.
Dr. Adrian Luca, curator Muzeul Național Brukenthal;
Dr. Nicolae Alexandru Nicolaescu, cercetător științific la Institutului de Cercetări Socio-Umane, Sibiu
Va așteptăm cu drag!
Manager, Dr. Alexandru Gavrilaș