Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Blaj: expoziția „75 DE ANI DE LA DESFIINȚAREA ILEGALĂ A BISERICII ROMÂNE UNITE CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ”

10 iunie, 2023 - 24 iunie, 2023

Comemorarea, în anul 2023, a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a impus la nivel moral, atât instituțiilor statului român, cât și cetățenilor, indiferent de credința religioasă și orientare politică, un moment de reflecție.
Biserică națională martirizată în anii regimului comunist a fost vitregită de o mare parte a componentei umane și de patrimoniu material și spiritual timp de peste 40 de ani. Parte din cetățenii României au fost persecutați de regimul comunist ateu și subordonat URSS-ului. Credincioși greco-catolici au fost marcați cu pecetea suferinței sufletești și trupești, au găsit tăria în credință și au devenit temelia pe care se ridică astăzi Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Conștienți de importanța istorică a Bisericii Greco-Catolice, Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au colaborat îndeaproape pentru realizarea acestei expoziții.
Expoziția se dorește a fi un omagiu adus celor care au păstrat vie flacăra demnității și libertății și celor care au îndemnat poporul lor în să continue mărturisirea credința, fără să cedeze și fără să se răzbune.

Details

Start:
10 iunie, 2023
End:
24 iunie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/967612697614824/

Organizers

Muzeul Ororilor Comunismului în România – MOCR
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)