Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Botoșani: Muzeul Județean Botoșani, prin Secția Artă Plastică – Etnografie, găzduiește, în perioada 9-30 aprilie 2023, expoziția personală ,,Petru Diaconu – pictură și reliefuri (arte-facte)”.

9 aprilie, 2023 - 30 aprilie, 2023

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția Artă Plastică – Etnografie, găzduiește, în perioada 9-30 aprilie 2023, expoziția personală ,,Petru Diaconu – pictură și reliefuri (arte-facte)”.
Artistul, născut pe 24 martie 1949, în comuna Dobreni, a debutat la Iaşi în 1979, în cadrul unei expoziții colective. În 1986 a deschis la Iaşi o expoziţie retrospectivă, iar în 1989 a colaborat la revista Flacăra din Bucureşti. Printre expoziţiile din Piatra-Neamţ s-au remarcat „Exerciţii de culoare” I şi II, din 2004-2005.
Petru Diaconu a fost prezent la Botoșani în perioada 1-15 iulie 2022, alături de Arcadie Răileanu, un alt artist nemțean, în cadrul expoziției ,,Călătorie în imaginar”. Operele sale numeroase, expuse de-a lungul anilor în galerii de artă din ţară şi din străinătate, prezente în diverse colecţii private, demonstrează un evident simţ al culorii.
Referindu-se la creația sa artistică, criticul de artă Lucian Strochi afirma: ,,La Petru Diaconu lutul zboară, cântă, vorbeşte, se însufleţeşte, devine permanent altceva, sunet, culoare, ritm, nelinişte. Picturile lui plac, par calme, dar ele anunţă furtuni teribile, tornade, punând, în parantezele destinului, existenţa noastră prea liniară. Cu aripa de înger sau cu gheara de diavol, Petru Diaconu scrijeleşte suprafaţa tabloului, redescoperind culoarea”.
Vernisajul va avea loc duminică, 9 aprilie 2023, ora 11.30, la Colecția de Artă (Piața Revoluției, nr. 12, lângă Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani).
Curator: Ana Coșereanu, muzeograf.
Prezintă: Emil Nicolae, poet și critic, și Ana Coșereanu.

Organizer

Muzeul Județean Botoșani
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Etnografie – Muzeul Județean Botoșani
B-dul Mihai Eminescu nr. 50
Botoșani, 710221 Romania
+ Google Map