Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Brăila: „COMUNA DIN PARIS DIN BRĂILA” Un eseu vizual de MARIAN DOBRE

11 mai - 23 iunie

„COMUNA DIN PARIS DIN BRĂILA”
Un eseu vizual de MARIAN DOBRE
Galeria „Gheorghe Naum” | 11.05. – 23.06.2024
Vernisaj: sâmbătă, 11 mai, ora 17:00
Gallery talk: marți, 28 mai, ora 13:30
Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită sâmbătă, 11 mai 2024, la Galeria „Gheorghe Naum”, începând cu ora 17:00, la vernisajul expoziției „COMUNA DIN PARIS” DIN BRĂILA. La împlinirea a 153 de ani de la înfrângerea Comunei din Paris, pe 28 mai, începând cu ora 13:30, publicul este invitat la o discuție liberă despre sensul și mizele expoziției.
Mobilul cercetării artistice întreprinse de Marian Dobre sub genericul „Comuna din Paris din Brăila” este dorința de a-și reconstitui opera de început: lucrări de pictură și desen realizate în adolescență, între timp pierdute; în propriile-i cuvinte, „de a restaura ce se poate restaura, la nivel personal, din perspectiva operei”. Această lucrare de recuperare și salvare este făcută printr-o varietate de tehnici și strategii, de la cele mai subtile (juxtapuneri și suprapuneri evocatoare sau discret ironice) la cele mai radicale (reproducerea tout court). Ca de fiecare dată, incursiunea în trecut găsește mai mult decât ceea ce viața trăită a lăsat acolo. Revizitarea unui moment-cheie al propriei biografii – în speță, descoperirea vocației artistice și, o dată cu ea, dibuirea destinului propriu – pune în mișcare o lume de imagini, amintiri și experiențe, ale cărei contururi exced traiectoria strict individuală a autorului. Înțelesul intens personal al primelor încercări „serioase” în ale artei se împletește cu ritmurile vieții într-un cartier de la periferia Brăilei, cu istorii de familie, cu preocupările vecinilor și prietenilor, cu rezonanța oarecum comică, oarecum stranie a numelui unui eveniment petrecut cu mult timp în urmă la Paris, într-un fel care relativizează granița dintre particular și comunitar, subiectiv și obiectiv, local și universal. Prin recuperarea arhivei personale – de o manieră care nu exclude invenția, aproprierea, mistificarea –, Marian Dobre încearcă, totodată, să evoce un timp și un loc („adevărata cetate a Brăilei”) și să reconstituie datele unei comunități, în multe privințe, exemplare. Rezultatul este o expoziție-laborator care grupează texte, desene, picturi, obiecte și instalații într-un eseu vizual menit să extindă creator reflecția asupra trecutului.
Marian Dobre (n. 1968, Brăila) este doctor în arte vizuale, profesor la Universitatea Națională de Arte din București, pictor și cercetător artistic cu experiențe diverse acumulate în câteva decenii de formare și manifestare active. Este implicat în construirea unor mecanisme de stimulare a generozității și implicării cetățenești, în vederea dezvoltării comunităților de rezidență sau de apartenență.
Organizator: Alina-Ruxandra Mircea – șef Secția Artă.
Echipa de producție: Cornelia Miler, Monica și Daniel Florea, Adrian și Cătălin Bărbuță, Aron și Ian Dobre.

Detalii

Începe:
11 mai
Se termină:
23 iunie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=954871923094802&set=a.584964136752251

Organizator

Muzeul Brăilei „Carol I”

Loc de desfășurare

Muzeul Brăilei „Carol I” – Galeriile de Artă „Gheorghe Naum
Piața Traian nr. 1
Brăila, Brăila Romania
+ Hartă Google