Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Brăila: Expoziție de pictură, grafică și sculptură: SAMY BRISS. „MÉMOIRES” | Galeria „Gheorghe Naum” | 05.04. – 05.05.2024

5 aprilie - 5 mai

Expoziție de pictură, grafică și sculptură:
SAMY BRISS. „MÉMOIRES”
Galeria „Gheorghe Naum” | 05.04. – 05.05.2024
Vernisaj: vineri, 5 aprilie, ora 13:00
Muzeul Brăilei „Carol I” are deosebita plăcere să vă invite vineri, 5 aprilie 2024, la Galeria „Gheorghe Naum”, începând cu ora 13:00, la vernisajul expoziției MÉMOIRES, a artistului internațional de origine română SAMY BRISS.
Parte a celui mai amplu demers de reinserție a operei lui Samy Briss în peisajul cultural românesc, expoziţia MÉMOIRES aduce pe simezele Galeriei „Gheorghe Naum” 39 lucrări de pictură, desen și sculptură, acoperind un interval de timp cuprins, cu aproximație, între 1957 și 2022. Lucrările sunt completate de repere de viaţă personală şi artistică: fotografii din atelier, documente, cărți de artist, multe dintre ele prezentate pentru prima dată publicului din România.
Samy Briss s-a născut la Iaşi pe 18 mai 1930, într-o familie evreiască. A urmat Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi, concomitent, între 1950 și 1954, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. Între 1955 și 1957, a participat la primele expoziţii de pictură şi grafică. A realizat decoruri și costume de teatru și a lucrat ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru din București, în preajma unor viitori mari regizori. Întrucât arta sa nu se conforma realismului socialist, Samy Briss și-a văzut prima expoziție personală de pictură, pregătită în 1958, interzisă de regimul comunist. La scurt timp după aceea, la sfârșitul anului 1959, a părăsit România împreună cu familia, stabilindu-se în Israel, la Haifa. Inventiv şi tenace, Samy Briss a facut din creativitate o formă de expresie a eului profund, de valorificare a dialogului cu vizualul, esenţializat în expresii memorabile. Activitatea asiduă l-a adus, la începutul anului 1971, în atenția galeriei pariziene Romanet, care i-a propus un contract de exclusivitate pe cinci ani, cu condiția de a se stabili la Paris. Au urmat, din 1972, expoziții în Franţa, Statele Unite ale Americii și, curând, în întreaga lume. În semn de recunoaştere a aprecierii de care se bucură opera sa la nivel internaţional, Samy Briss a fost numit, în 2019, Chevalier des Arts et des Lettres de către guvernul francez, la propunerea marelui om de teatru şi bunului său prieten, Georges Banu.
Până acum, expoziția MÉMOIRES a fost prezentată publicului din România la Muzeul Ţării Crişurilor – Oradea, la Muzeul de Artă Cluj Napoca, la Palatul Culturii – Muzeul Unirii Iaşi, la ARCUB Bucureşti şi în cadrul Bienalei Albastre de la Braşov. Expoziţia de la Muzeul Brăilei „Carol I” continuă demersul de a face cunoscută în România opera lui Samy Briss, fiind primul eveniment din acest an care îi este dedicat.
Curator și inițiator al demersului expozițional: Adina Rențea.
Organizator din partea Muzeului Brăilei „Carol I”: Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția Artă.

Detalii

Începe:
5 aprilie
Se termină:
5 mai
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=933087848606543&set=a.584964136752251

Organizator

Muzeul Brăilei „Carol I”

Loc de desfășurare

Muzeul Brăilei „Carol I” – Galeriile de Artă „Gheorghe Naum
Piața Traian nr. 1
Brăila, Brăila Romania
+ Hartă Google