Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brăila: Foto-expoziţia „Trandafirul – Regele florilor” – în perioada octombrie-noiembrie 2022, la Muzeului Brăilei „Carol I” – Secţia Ştiinţele Naturii (Parcul Monument)

2 octombrie, 2022 - 30 noiembrie, 2022

Foto-expoziţia „Trandafirul – Regele florilor” – în perioada octombrie-noiembrie 2022, la Muzeului Brăilei „Carol I” – Secţia Ştiinţele Naturii (Parcul Monument)
Considerat simbolul iubirii și al frumuseții, trandafirul este, fără îndoială, floarea preferată a întregii lumi și este cultivat în fiecare țară în care clima o permite. Își găsește loc atât în curțile și grădinile de la țară, cât și prin parcurile urbane, grădinile castelelor sau ale marilor palate. Este floarea națională a unor state precum S.U.A., Anglia, Bulgaria, Ecuador, Luxemburg, Slovacia, Irak, Republica Dominicană, și lista poate continua…
Trandafirii sunt plante ornamentale care adaugă un aspect estetic oricărei grădini, fiind, de cele mai multe ori în centrul atenției; cu toate acestea, ei servesc, de asemenea, multor alte scopuri, fiind întrebuințați atât în cosmetică și parfumerie cât și în arta culinară, industria farmaceutică, aromaterapie etc.
Plante perene, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae, trandafirii există în aproximativ 360 de specii și mii de hibrizi. În prezent, extrem de multe soiuri sunt cultivate, însă, există și soiuri care cresc în sălbăticie. Multe exemplare sunt native din Asia, dar sunt și câteva specii cu originea în Europa, America de Nord și Africa.
Istoria trandafirilor este lungă și colorată și, conform dovezilor fosile, aceștia ar putea avea 35 de milioane de ani. Odată cu trecerea timpului, au fost descoperite mai multe varietăți de trandafiri, iar unii iubitori de plante chiar se bucură să creeze trandafiri hibrizi din sămânța unui trandafir și polenul altuia.
Trandafirii există azi într-o gamă largă de culori și dimensiuni. O primă clasificare a trandafirilor îi împarte în trandafiri moderni, trandafiri vechi de grădină și trandafiri sălbatici. Mai departe, aceștia sunt împărțiți în trandafiri de tufă, trandafiri cățărători și trandafiri pitici. Cele mai mici varietăți se numesc trandafiri micro-miniaturali și au aproximativ 35 cm înălțime. Când florile sunt complet deschise, ele au aproximativ dimensiunea unui ban. Cei mai mari trandafiri se încadrează în categoria „grandiflora”. Au aproximativ 6 m înălțime și au flori mari pe fiecare tulpină.
Numărul de specii și soiuri este extrem de mare, însă, din cauza hibridizării și a suprapunerii cu formele parentale aceștia devin din ce în ce mai greu de identificat și aproape imposibil de enumerat.
De la adăugarea unei note de culoare peisajului în aer liber până la bucuria adusă de primirea unui buchet într-o zi specială, trandafirul oferă culori frumoase, petale moi și, mai ales, un parfum proaspăt, plăcut.
Coordonator: dr. Onea Nicolae, şef Secţia Ştiinţele Naturii. Au colaborat: Georgiana Papurică, muzeograf; Elena Buzea, referent și Lalu Cristian, conservator – Secţia Ştiinţe ale Naturii.

Details

Start:
2 octombrie, 2022
End:
30 noiembrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=587893016459363&set=a.584964136752251

Organizer

Muzeul Brăilei „Carol I”

Venue

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științele Naturii
Șoseaua Parcului nr. 15
Brăila, Brăila 810296 Romania
+ Google Map