Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brașov: “OXYMORONUL – METAFORA MEA DE A FI IMERSAT ÎN CEVA” Desislava Deneva – Dede din Bulgaria, expoziție pictură, grafică, la Muzeul Casa Mureșenilor (30 septembrie-21 octombrie)

30 septembrie, 2023 - 21 octombrie, 2023

Desislava Deneva – Dede din Bulgaria, expoziție pictură, grafică, la Muzeul Casa Mureșenilor (30 septembrie-21 octombrie)

Titlul expoziției “OXYMORONUL – METAFORA MEA DE A FI IMERSAT ÎN CEVA”

Este o artistă reputată,  cu numeroase expoziții personale  în galerii din Bulgaria, Italia, Germania, Franța, Olanda, deținătoare a numeroase premii la concursuri naționale pentru cea mai bună grafică, pictură, premii la bienale naționale și Premiul academic de pictură murală, în Bulgaria.

 Este absolventă a Academiei Naționale de Artă din Sofia cu un master în pictură murală.

„Cred faptul că prin munca mea, mă cufund în timpul nostru, un timp de dezvoltare exponenţială a revoluţiei tehnice. Procese interesante în practicile artistice pot fi de asemenea observate. Orizonturile moderne ale culturii vizuale se bazează pe dialog și juxtapunere între idei divergente, adesea paradoxale la prima vedere, dar în cele din urmă unite printr-un limbaj metaforic. Dinamica timpurilor moderne a stabilit, de asemenea, ritmul agitat al reacțiilor autorului – clocotire, ruptură, iar transformările populează lucrările. Trăim într-o lume inconstantă și în continuă schimbare și urzită din contradicţii şi neadevăruri.

Punctul de vedere al credinței în „adevărul absolut” (a se citi realitate) pare a fi inaplicabil astăzi. Se generează noi semnificații, bazate pe negarea realității și punctele de vedere ale așa-numitei „etici situaționale” (A.T. Robinson). Conștiința noastră este atacată constant de diverse provocări senzoriale, situația este adusă la absurd. Se ajunge la o unire de antiteze reale, în sensul unei reflectări moderne a lumii ca ansamblu de oximoroane, în domeniul teoretic și practic al artelor vizuale. Ele sunt practic direct legate de media modernă, fără de care viața noastră este deja de neconceput.

Acest paradox inițial m-a determinat să experimentez, atât în ceea ce privește ideile mele, cât și în ceea ce privește realizarea lor. Îmi caut adevărul, în conexiuni și juxtapoziții de situație, semnificative, în limitele unui instrumentar bogat. Îmi exprim voința autorului, atât prin individualitatea metaforică figurativă, cât și prin utilizarea unor materiale diverse precum: pânză, hârtie, plastic, vopsele în ulei și acrilice, pigmenți, pasteluri etc. Aici, congruența cu realitatea este supusă observării  și opiniei mele subiective.

Pe de o parte, imaginile din realitate, pe de altă parte, altele, parcă imagini descompuse digital, sunt unite în fapte artistice noi, paradoxale. Adesea, conceptele figurative folosite conțin ceea ce prin definiție s-ar numi oximoroane – combină idei opuse. Obiectele de uz casnic și figurile umane se împletesc cu tipare abstracte, unite într-un single view oxymoron, precum conceptul meu creativ general. Unitatea semantică nu este influențată atât de direct de materialele în sine ci de expresia simbolică a ideilor mele. Această imagine multistratificată și expresivitatea contrastantă sunt reacția mea la vremurile paradoxale în care trăim.”

Desi Deneva – DEDE

Expoziția care va fi deschisă la Muzeul „Casa Mureșenilor” sâmbătă, 30 septembrie 2023, ora 16.00, face parte din proiectul BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 – OXIMORON, ediția a III-a, la care Muzeul este instituție parteneră. Bienala Albastră este un proiect al Asociatiei Culturale Artessentia, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Braşov

www.dedart.org

https://www.facebook.com/desi.deneva.9

Details

Start:
30 septembrie, 2023
End:
21 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://muzeulmuresenilor.ro/oxymoronul-metafora-mea-de-a-fi-imersat-in-ceva/

Organizer

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
Piața Sfatului, nr. 25
Brașov, Brașov 500025 Romania
+ Google Map
View Venue Website