Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Deschiderea expoziției outdoor „Marele Război. Neutralitatea (1914-1916) ” și lansarea site-ului www.marelerazboi.ro

22 mai @ 11:11 EET

AFIS_Expo_Marele Razboi_MNIR2014

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) inaugurează seria manifestărilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, prin vernisajul expoziției „Marele Război. Neutralitatea (1914 – 1916)”, ce are loc joi, 31 iulie 2014, începând cu ora 13.00, la sediul MNIR, din Calea Victoriei nr. 12, București, în Sala Lapidarium.

Expoziția este amplasată în aer liber, putând fi vizitată la MNIR pe terasa dinspre Calea Victoriei, până la sfârșitul anului 2014.

„Marele Război. Neutralitatea (1914 – 1916)” este organizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale României și Arhiva Ministerului Afacerilor Externe și își propune să aducă în atenția publicului evenimente și personalități care au marcat această perioadă atât de complicată din istoria României.

În cadrul expoziției sunt prezentate: situația Regatului României înainte de izbucnirea conflictului, politica externă la începutul secolului al XX-lea, Consiliul de Coroană din 21 iulie 1914 (la care s-a decis adoptarea neutralității), perioada neutralității propriu-zise (atitudinea societății față de război, modul în care s-au manifestat „taberele” – antantistă și germanofilă), negocierile diplomatice ale guvernului de la București cu Antanta și Tripla Alianță, Consiliul de Coroană din 14 august 1916 (când s-a hotărât intrarea în război alături de puterile Antantei). Aceste teme sunt susținute cu ajutorul documentelor de arhivă, fotografiilor și materialelor de presă.

O parte consistentă a expoziției este dedicată evenimentelor desfășurate în afara granițelor. În timp ce în România neutră avem parte, vreme de doi ani, de un „război al declarațiilor”, restul Europei era cuprins de flăcările adevăratului război. Fotografii sugestive din arhiva MNIR surprind pregătirile pentru război ale beligeranților, viața cotidiană pe diferite fronturi, dar și ororile a ceea ce avea să fie numit „marele măcel”.

Trebuie menționat faptul că expoziția „Marele Război. Neutralitatea ” prezintă evenimente legate de Regatul României, în perioada cuprinsă între 1914 – 1916. Românilor din Transilvania, Bucovina și Basarabia, aflați deja în focul războiului, le va fi dedicată o expoziție separată.

Cu ocazia vernisării acestei expoziții va fi lansat și site-ul www.marelerazboi.ro, unde intenționăm să strângem cât mai multe mărturii iconografice referitoare la prima conflagrație mondială.

www.marelerazboi.ro

www.mnir.ro

___________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii cu Publicul

Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Tel/Fax: 021. 313.19.25;

E-mail: pr.mnir@gmail.com

Details

Date:
22 mai, 2024
Time:
11:11 - 11:12 EET
Event Category:
Event Tags:
, ,