Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: evenimente cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, 23 aprilie 2015

14 septembrie @ 16:25 EEST

Ziua_Intern_a_Cartii_23apr2015

Ziua Internaţională a Cărţii 2015 – Welttag des Buches 2015 – Journée mondiale du livre 2015

23 aprilie 2015

Joi, 23 aprilie 20115, de Ziua Internaţională a Cărţii, vă invităm să celebrăm împreună cartea, în toate manifestările ei. Fie că sunteţi cititori pasionaţi sau doar flirtaţi din când în când cu cartea, sunteţi aşteptaţi să vă alăturaţi profesioniştilor din industria cărţii şi, împreună cu ei, să vă aventuraţi în lumea fascinantă a lecturii. Organizatorii au pregătit pentru dumneavoastră ateliere interactive, sesiuni de lectură publică, expoziţii şi alte multe alte activități-surpriză.

 

Ziua Internaţională a Cărţii 2015 – Welttag des Buches 2015 – Journée mondiale du livre 2015 este un eveniment organizat de Goethe-Institut Bukarest, Institut Français de Bucarest, Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României.

Eveniment susţinut de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) (www.anbpr.org.ro), în calitate de partener de comunicare.

Detalii la: https://www.facebook.com/events/651953761614761; https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zYhS21HK9yJo.kYYpDWkcUpDw

 

Programul evenimentului

Goethe-Institut Bukarest, Biblioteca

Strada Tudor Arghezi, nr. 8-10

www.goethe.de/bukarest; tel.: 021 311 9782

15:30-17:00 – Limba noastră e ca mierea aurie!

Jan Koneffke citește fragmente din romanul său Die sieben Leben des Felix Kannmacher (Cele șapte vieți ale lui Felix Kannmacher). Cartea descrie viața lui Felix Kannmacher, refugiat în 1935, în Bucureşti, de teama naziştilor. Lectura este făcută în paralel, în germană şi română, împreună cu Vlad Zografi.

 

17:30-19:30 – Coperți actuale pentru autori clasici de limbă germană, în viziunea lui Julien Britnic

FOKUS pe GERMANĂ (www.goethe.de/fokuspegermana) vă invită să descoperiți coperți inedite realizate pentru o serie de capodopere ale literaturii de limbă germană; să aflați cum și-ar alina suferințele tânărul Werther în epoca dating-ului online sau cum și-ar vinde Faust sufletul, într-o epocă în care mai totul se comercializează pe net.

 

 

Institut Français de Bucarest

Bulevardul Dacia, nr. 77

www.institutfrancais.ro; tel.: 0374 125 200

 

17: 30 – Numériludique

Numériludique este un atelier digital în cadrul căruia copiii sunt invitaţi să descopere limba franceză prin jocuri, lecturi interactive şi aplicaţii amuzante pe tabletă şi pe calculator.

Biblioteca Metropolitană București

Strada Tache Ionescu, nr. 4

www.bibmet.ro; tel.: 021 316 8301

 

17:00-20:00 – Biblioteca Vie @ BMB

Cărţile din Biblioteca Vie sunt oameni, profesioniști din industriile cărţii. La Biblioteca Vie poţi „împrumuta”, pentru 15-30 de minute, un autor, un editor sau un ilustrator. Poţi „citi” un traducător sau un critic literar. Oamenii-carte te aşteaptă să le cunoşti povestea!

 

 

 

Biblioteca Națională a României

Bulevardul Unirii, nr. 22

www.bibnat.ro; tel.: 021 314 2434

 

16:00 – Cum se fac cărţile? Atelier de creaţie şi poveşti pentru copii cu vârste cuprinse între 6-14 ani (demisol – Tipografia Bibliotecii)

Pe parcursul atelierului, copiii vor afla care sunt etapele de realizare a unei cărţi. Vor descoperi, pas cu pas, alături de bibliotecari şi de redactori pasionaţi, cum, pornind de la o simplă idee, se creează un text, se adaugă imagini, se editează, se tipăreşte şi se leagă o carte, pentru ca, în final, aceasta să fie gata de marea întâlnire cu cititorii.

16:00 – Restaurarea – o meserie vocaţională reflectată în imagini (parter – spaţiul expoziţional AvanGarden V)

Propusă de Centrul Naţional de Patologie şi Restaurare a Documentelor, expoziția prezintă, cu ajutorul fotografiilor-martor, principalele etape ale restaurării documentelor de patrimoniu. Publicul va putea urmări astfel metamorfozarea unui document aproape distrus într-unul ce va putea rămâne mărturie a civilizaţiei româneşti, pentru generaţiile următoare.

 

18:30 – Arta manuscrisuluiAtelier de carte rară pentru copii cu vârste cuprinse între 8-14 ani (etajul 1 – Sala pentru copii şi tineret Ionel Teodoreanu)

Copiii vor fi iniţiaţi în tainele caligrafiei şi picturii pe diferite tipuri de hârtie, în diferite tehnici, vor învăţa să creeze şi să ornamenteze pagini de manuscris, să realizeze coperte şi legături de carte. Specialiştii din bibliotecă îi vor ghida într-o călătorie imaginară prin istoria cărţii manuscrise şi tipărite. La finalul întâlnirii, i vor primi în dar o reproducere după o pagină dintr-un manuscris aflat în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, o planşă decorată, conţinând definiţii ale unor noţiuni utilizate în cadrul atelierului, precum şi o diplomă de participare – Diplomă de rubricatore (creator de ornamente de carte).

Details

Date:
14 septembrie, 2024
Time:
16:25 - 16:26 EEST
Event Category:
Event Tags: