Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Expoziţia EGAL. Artă şi feminism în România modernă

28 mai @ 03:43 EEST

Expoziţia

EGAL. Artă şi feminism în România modernă

afis expo MNAR

Vernisaj: miercuri, 16 decembrie 2015, orele 18.00

Durata: 17 decembrie 2015 – 17 aprilie 2016

Locaţie: Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei Naţionale

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Tarif: 10 lei

 

Muzeul Naţional de Artă al României are plăcerea să vă invite miercuri, 16 decembrie 2015, de la orele 18.00, la vernisajul expoziţiei EGAL. Artă şi feminism în România modernă, deschisă la parterul Galeriei Naţionale (Calea Victoriei 49 – 53). Curatorul expoziţiei este Valentina Iancu, specialistă în cadrul Secţiei de Artă Românească Modernă a MNAR.

Accesul la vernisaj se face exclusiv pe bază de invitaţie. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19.

Nina Arbore - Portret de femeie
Nina Arbore – Portret de femeie

Expoziţia EGAL. Artă şi feminism în România modernă propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine. Creaţiei primelor artiste din România i se alătură activitatea militantă pentru emancipare pe care acestea au desfăşurat-o ca parte complementară a unui întreg insuficient explorat până astăzi. Expoziţia reuneşte piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Miliţa Petraşcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu etc.

Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, demersul expoziţional este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă.

Rodica Maniu - Autoportret
Rodica Maniu – Autoportret

Alături de lucrări din patrimoniul MNAR, expoziţia reuneşte un număr de piese importante şi necunoscute publicului, realizate de Olga Greceanu şi Theodora Cernat Popp, împrumutate de la familiile artistelor. Selecţia este completată cu picturi şi sculpturi provenind din alte colecţii muzeale, cum ar fi: Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul „Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck“, Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.

 

 merica ramniceanu nud

merica ramniceanu nud

***

Expoziţia EGAL. Artă şi feminism în România modernă este însoţită de un catalog şi de o serie de evenimente conexe precum: programe educative şi ateliere pentru familii, vizite ghidate şi conferinţe. Participarea la aceste evenimente se va face pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19, conform unui program care va fi disponibil pe site-ul muzeului.

Detalii

Dată:
28 mai, 2024
Oră:
03:43 EEST
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: