Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: expoziția temporară „Radu Florescu – viața și opera”

30 mai @ 22:13 EET

radu-florescu

DESCHIDEREA EXPOZIŢIEI TEMPORARE “RADU FLORESCU – VIAŢA ŞI OPERA”

La zece ani de la dispariția celui care a îndrumat și a condus cu competență rețeaua muzeală, a arheologului identificat cu cetatea Capidava, ca și a profesorului îndrăgit de numeroșii săi studenți și doctoranzi, Muzeul Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, inaugurează la 26 septembrie 2013, ora 13.30, expoziția temporară ce îi este dedicată – „Radu Florescu – viața și opera”. Vor evoca personalitatea învățatului: Secretar de stat Radu Boroianu, Acad. Răzvan Theodorescu, dr. Doina Păuleanu, dr. Crișan Mușețeanu. Vernisajul va fi urmat de un recital susţinut de Loredana Streche (nai) și Tudor Niculescu-Mizil (chitară clasică).

Radu Florescu (1931 – 2003) constituie pentru cultura contemporană din România o importantă referință. Arheolog, istoric de artă, profesor și muzeolog de largă cuprindere, învățatul a promovat de-a lungul carierei de peste cinci decenii, idei și lucrări referențiale pentru modernizarea cercetării arheologice, a muzeografiei și formelor de valorificare a patrimoniului cultural național.

Vizionar și totodată modern în conceptele sale, racordat la mișcarea muzeografică performantă, Radu Florescu a ocupat importante poziții în ierarhia instituțiilor specializate, inclusiv aceea de președinte-fondator al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, de președinte al Comitetului național ICOM și Director general al Muzeului Național de Istorie a României. În aceste ipostaze s-a remarcat cu prisosință prin vaste și solide cunoștințe de specialitate și printr-o cultură de excepție, ca și prin energie și o deosebită pasiune.

Profesor de mare reputație, deschizător de orizonturi, autor de cărți, studii, manuale, cursuri și albume, meritele sale științifice sunt larg recunoscute, iar căile deschise de el, în muzeografie, conservare și restaurare, au configurat o adevărată școală națională.

Sunt așteptați să participe la vernisaj toți cei care l-au cunoscut pe regretatul muzeograf Radu Florescu, cei care i-au fost colaboratori sau prieteni.

Expoziţia temporară este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României, în perioada 26 septembrie – 1 decembrie 2013, şi poate fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00 (până în 26 octombrie a.c.), respectiv 9.00 – 17.00 (începând cu 27 octombrie a.c.).

_____________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Centrul Naţional de Cercetare şi Documentare în Domeniul Muzeologiei “Radu Florescu”

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1012

http://www.mnir.ro , http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Detalii

Dată:
30 mai, 2024
Oră:
22:13 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,