Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Lansarea caietului Portret/ Atelier. Ioana și Dumitru Mischiu

25 mai @ 21:27 EET

afis Portret Atelier Ioana Mischiu

Lansarea caietului Portret/ Atelier. Ioana și Dumitru Mischiu

13 aprilie 2014, Sala Foaier

Vă invităm la lansarea caietului Portret/ Atelier. Ioana și Dumitru Mischiu, care va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, în ziua de 13 aprilie 2014, orele 14.00, la Sala Foaier, în expoziția omonimă, în prezența Ioanei Mischiu.

În deschidere, improvizație sonoră cu Călin Torsan – instrumente de suflat și Juan Carlos Negretti – instrumente de percuție.

Povestea Ioanei și a lui Dumitru Mischiu, amândoi preluând meșteșugul din familie, începe prin anii ‘60 și traversează perioada comunistă în toată evoluția ei, până astăzi. Întrebați dacă păstrează stilul ceramicii de Horezu sau prin ce se diferențiază de ceilalți olari, răspund invariabil ca mulți meșteri din sat: facem la fel cum au apucat moșii noștri, chiar dacă mai venim și noi, pe ici pe colo, cu semne de-astea, de-ale noastre. Documentarea noastră își propune să contureze vizual un instrumentar simbolic clasicizat, alternându-i, într-un dialog viu, forme ale unui artizanat început în perioada comunistă și revitalizat de turismul cultural post-decembrist.

Muzeul Național al Țăranului Român realizează această a IV-a expoziție din seria Portret / Atelier dedicată meșterilor bătrâni și centrelor de meșteșuguri care mai sunt încă active sau sunt amenințate de dispariție. Exercițiile noastre vizuale urmăresc să reconstruiască și să recupereze, sub semnul urgenței, poveștile și reperele pe care ni le oferă încă meșteșugurile tradiționale, fără a cădea în scenografierea și calchierea tradiției.

Construită pe structura unui eseu vizual, expoziția Portret / Atelier. Ioana și Dumitru Mischiu dezvăluie, ca și în exercițiile trecute, o anume stratigrafie care concentrează o serie de priviri compuse pentru a oferi vizitatorilor mai multe niveluri de lectură ale temei: arhivarea tradiției prezentă în relația colecției de muzeu cu obiectul patrimonializat, istoria meșteșugului, mitologiile personale care dau autenticitate și individualitate profilului de meșter, observarea unei tipologii specifice ceramicii de Horezu, schițarea contextului actual al acestui vechi centru de ceramică românesc, ritmate din unghiurile de vedere ale documentării vizuale și etnografice.

Curator: Lila Passima

Program de vizitare: până pe 8 mai 2014, de marți până duminică, între 10.00 – 18.00.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități,
Radio România Cultural, Radio România Internațional,
Radio România București fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext,
Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City,
LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, 24Fun, Port.ro, b365.ro,
onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro,
 www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro,
www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro,
 www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro,
www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin,
All Hollow, www.meidaiq.ro.

Iuliana Balan

Marketing – Relatii Publice

Muzeul National al Taranului Roman

Soseaua Kiseleff, nr. 3, Bucuresti

tel. 021.317.96.60

fax 021 312.98.75

mobil 0752 11.15.50

facebook.com/MuzeulTaranului

twitter.com/MuzeulTaranului

Detalii

Dată:
25 mai, 2024
Oră:
21:27 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,