Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Lansarea revistei Martor 19/2014

24 mai @ 09:45 EET

afis_Martor lansare

Lansarea revistei Martor 19/2014

30 ianuarie 2015, ora 18.30, la Librăria Bastilia

„Una din caracteristicile remarcabile ale țărănimii este rezistența ei la necroloage” scrie Frank Uekoetter, profesor la Universitatea din Birmingham, în postfața revistei Martor 19/2014 la a cărei lansare vă invităm vineri, 30 ianuarie 2015, ora 18.30, la librăria Bastilia din Piața Romană.

Sub titlul At the Margins of History. The Agrarian Question in Southeast Europe, numărul 19/2014 al revistei de antropologie MARTOR are amploarea unui volum colectiv, menit să umple golul științific în ce privește problema agrară în Europa de Sud-Est. În Romania, țară cu o importantă populație rurală, nu a existat după 1989 o dezbatere pe acest subiect în mediul academic autohton, cu atât mai puțin o colecție de lucrări care să analizeze subiectul comparativ cu țările vecine cu care România își împărtășește istoria.

Deposedarea țărănimii de pământurile lor prin colectivizare, în lumea socialistă, nu a dus nicicum la dispariția acestei categorii sociale. Țărănimea nu a dispărut, ci a identificat resurse de rezistență care i-au permis să se conserve, și, la limită, să se reinventeze. Mai mult, ceea ce părea un subiect de istorie socială – chestiunea agrară – a reapărut în discursul public și în cel politic după restituirea pământurilor și pădurilor după 1989. Articolele cuprinse în acest număr sunt redactate de un grup de autori și se referă comparativ la țări precum România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Albania, Ungaria și Republica Moldova.

Revista va fi lansată în prezența invitaților Daniel Cain (Institutul de Studii Sud-Est Europene), Călin Cotoi (Facultatea de Sociologie, Universitatea București), Victor Rizescu (Facultatea de Științe Politice, Universitatea București) și a editorilor Ștefan Dorondel și Stelu Șerban.

 

Mai multe detalii despre acest volum: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/revista-martor-nr-19-ro.html

Contact pentru presă:

Simina Bădică, redactor-șef al revistei Martor (siminarb@gmail.com / 0756.194.440)

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Detalii

Dată:
24 mai, 2024
Oră:
09:45 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: