Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: lansarea Stagiunii de Teatru Politic

27 iulie @ 03:34 EET

DupaTraianDecebal

Vă invităm sâmbătă, 21 septembrie, la lansarea Stagiunii de Teatru Politic, care va avea loc în perioada septembrie-noiembrie la Spațiul Platforma (Calea Moșilor 62-68).

Stagiunea debutează pe 21 septembrie cu lansarea numărul 3 din Gazeta de Artă Politică, o publicație de analiză a artei contemporane din perspectivă socio-politică.*
Primele două spectacole programate în cadrul stagiunii sunt După Traian și Decebal. Din filele istoriei gay în România (22 și 27 septembrie, ora
19.30) și Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990 (26 septembrie, ora 19.30).

SubPamant
Dominația „esteticului”, valorizarea „apoliticului” și a „artei pentru artă” în mediul cultural românesc post-1989, au subminat componenta angajată a oricărei acțiuni culturale care vizează problematici cu un conținut socio-politic. De asemenea, sensul pe care termenul „politic” l-a căpătat în societatea românească de astăzi – compromis, corupție, instabilitate ideologică – face ca adevăratul conținut al demersului politic să se piardă. Proiectul Stagiunea de Teatru Politic repune în centrul demersului artistic valoarea politică autentică a unui act teatral – cea de reflecție critică, practică asumată și solidarizare împotriva sistemului autoritar care își ignoră cetățenii, privându-i de drepturi.
Teatrul politic este forma de acțiune colectivă, prin mijloace artistice, împotriva compromisurilor majore și pârghiilor de influență ale sistemului dominant. Este un teatru contestatar, care oferă o platformă democratică de acțiune unor grupuri marginale sau invizibile în sfera publică contemporană.

În cadrul stagiunii (21 Septembrie-14 Noiembrie 2013) vor fi prezentate 6 spectacole de teatru politic din București și Tîrgu-Mureș, vor fi organizate dezbateri cu publicul pornind de la subiectele spectacolelor și va fi lansat numărul 3 din Gazeta de Artă Politică.

*Accesul la toate spectacolele și evenimentele conexe ale Stagiunii de Teatru Politic este gratuit.*


*Coordonatori Stagiunea de Teatru Politic: Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, David Schwartz, Ionuț Sociu*
*Parteneri: Gazeta de Artă Politică, Spațiul Platforma, Teatrul Național din Tîrgu-Mureș, Fundația Culturală Condiția Română*
*Parteneri media: Think Outside The Box, Șapte Seri, RFI România, CriticAtac*
*Stagiunea de Teatru Politic este un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.*
*
*
*Program:*
*Sâmbătă/21 septembrie/ora19.30*
*Lansare Gazeta de Artă Politică nr. 3*
* *
*Duminică/22 septembrie/ora 19.30*
*După Traian și Decebal. (Din filele istoriei gay în România)*
* *
*Joi/26 septembrie/ora19.30*
*Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990*
* *
*Vineri/27 septembrie/ora19.30*
*După Traian și Decebal. (Din filele istoriei gay în România)*
* *
*Joi/3 octombrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Sâmbătă/5 octombrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Duminică/6 octombrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Vineri/11 octombrie/ora19.30*
*SubPământ. Valea Jiului după 1989*
* *
*Sâmbătă/12 octombrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Duminică/13 octombrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Joi/17 octombrie/ora19.30*
*SubPământ. Valea Jiului după 1989*
* *
*Vineri/18 octombrie/ora19.30*
*Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990*
* *
*Vineri/1 noiembrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Sâmbătă/2 noiembrie/ora19.30*
*Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990*
* *
*Duminică/3 noiembrie/ora19.30*
*SubPământ. Valea Jiului după 1989*
* *
*Joi/7 noiembrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Vineri/8 noiembrie/ora 20.00*
*PUNCT TRIPLU*
* *
*Sâmbătă/ 9 noiembrie/ora 19.30*
*Del Duma! / Vorbește-le despre mine!*
* *
*Joi/14 noiembrie/ora19.30*
*Nu ne-am născut în locul potrivit*
* *
*Toate spectacolele vor avea loc la Spațiul Platforma (adresa: Calea
Moșilor 62-68, aproape de Piața Sfîntu Gheorghe, București)*
* *
*Descrierea spectacolelor o gasiți în atașament.*
*Mai multe informații pe:*
* www.facebook.com/stagiuneadeteatrupolitic www.artapolitica.ro*
* *
*Contact: Ionuț Sociu +40755703526, i.sociu@ecla.de, gazeta@artapolitica.ro*
*Contact rezervări: Alice Monica Marinescu +40726 415 514,
mini_meenoo@yahoo.com*

Gazeta de Artă Politică

Gazeta de Artă Politică este o publicatie independentă, cu apariţie trimestrială, coordonată de Mihaela Michailov, David Schwartz, Ionut Sociu şi Marius Bogdan Tudor. Gazeta de Artă Politică dezbate, teoretizează și promovează arta care își asumă un rol socio-politic şi abordează tranșant arta din România și din țări cu problematici înrudite. G.A.P. este o publicație de acțiune și reflecție critică, care pune accentul pe artele spectacolului și propune o perspectivă egalitară și orizontală asupra artei socio-politice, cu accent pe relațiile de muncă și de putere, pe colective de lucru și mai puțin pe individualități.

Tema primului număr al revistei (lansat în luna Februarie, 2013) a fost Arta în luptă cu sistemele politice; tema numărului 2 (Mai, 2013) a fost Munca şi muncitorii reprezentări, contexte și relații în instituțiile artistice, iar numărul 3 (Septembrie, 2013) tratează legătura dintre artă şi educaţie: Ce fel de artă pentru publicul tânăr?

G.A.P. este o publicaţie autofinanţată, care se distribuie gratuit.

www.artapolitica.ro

Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990

Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conștiința publica un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unică perspectivă.
13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, inițiat de Mihaela Michailov si David Schwartz în decembrie 2009. Proiectul are la baza procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisa, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990.Proiectul are doua componente: realizarea unui spectacol de teatru documentar și construcția unei arhive audio-video de interviuri realizate cu actanti ai evenimentelor – manifestanți, persoane rănite sau arestate, mineri, muncitori, pensionari, lideri ai mișcării “Piața Universității”, lideri politici, procurori care au instrumentat cazul, jurnaliști.

De: Mihaela Michailov & David Schwartz

Cu: Alexandru Potocean

Sound: Cătălin Rulea

Del Duma! / Vorbește-le despre mine!

Poveştile a patru femei rome se îmbină cu muzica tradiţională romani într-un spectacol de teatru documentar.
Cele patru femei rostesc : „Del Duma, vorbeşte-le despre mine!” Despre adevărul căsătoriei timpurii, despre ce înseamnă apartenenţa la o comunitate tradiţională şi despre ce se întâmplă când nu te mai regăseşti acolo. Despre aşa-zisul „exotism” al femeii rome, despre stereotipuri care ne amintesc că acceptarea şi diversitatea sunt încă departe de realitate.

”Ca să nu mă mărit, m-am pocăit. Părinţii mei îmi spuneau că e vremea, că toate fetele se mărită la vârsta mea dar eu nu mă simţeam pregătită la 13 ani să devin soţie şi nici mamă!”

„Mi-a dăruit un C.D. cu albumul lui, pe care mi-a scris: the best two days of my life, big kiss for my future wife. Când am ajuns în Olanda am aflat că el era dealer de marijuana. Acolo mi se spunea romanian gipsy girl. Toţi erau curioşi să afle lucruri despre mine, despre familia mea gipsy de parcă eram exponat de muzeu.”

De/cu: Mihaela Drăgan

Muzică live: Radu Captari

Costume: Meşteshukar Butiq

Afiș: Paul Hitter

Regia: Liana Ceterchi

După Traian și Decebal. (Din filele istoriei gay în România)

Cum „se trăia gay” înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întâlnire? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Care erau efectele articolului 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex? Cum puteai să fii cine erai, fentându-ți identitatea și, totuși, existând într-un regim de acceptare tăcită? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989?

După Traian și Decebal este un fragment de istorie underground a fenomenului homosexualității înainte și după 1989. Paradoxurile cenzurii au funcționat perfect. Deși era interzis, a existat o viață gay în România.

De / cu: Paul Dunca, Mihaela Michailov

Scenografia: Andrei Dinu

PUNCT TRIPLU

Un tată decide să-și pună capăt zilelor, împreună cu doi dintre copiii săi. PUNCT TRIPLU ficționalizează o realitate imediată, refuzată și trecută rapid cu vederea și analizează, prin speculație și prin documentare, contextul în care un eveniment ca cel prezentat a putut avea loc, factorii determinați și consecințele imediate. PUNCT TRIPLU este un proiect de observație socială și artă activă care își propune să exploreze mutațiile sociale contemporane, raportul bărbat – femeie și conceptul de familie în diamnica socială a începutului mileniului trei. PUNCT TRIPLU este o co-producție a Teatrului Național din Târgu Mureș și ColectivA.

Text și regie: Bogdan Georgescu

Distribuția la premieră: Ion Vântu, Berekméri Katalin, Elena Purea, Mihaela Mihai, Csaba Ciugulitu, Andrei Chiran

Nu ne-am născut în locul potrivit

Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit se bazează pe textul de teatru documentar scris de Alice Monica Marinescu și David Schwartz, folosind metoda verbatim, în 2011. Textul împletește poveștile de viață a 5 persoane care au trăit experiența refugiului cu fragmente din Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini.
Spectacolul creează contextul favorabil pentru cunoaşterea şi înţelegerea dinamicilor migrației și refugiului, și ale statutului refugiaţilor şi migranţilor în general. Spectacolul își propune să problematizeze și să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea „străinului” ca țap ispășitor pentru problemele sociale și economice.

De: Alice Monica Marinescu și David Schwartz

Cu: Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan

Scenografia: Adrian Cristea

Muzica: Cătălin Rulea

SubPământ. Valea Jiului după 1989

Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect de observaţie şi analiză a existenţei cotidiene a unor comunităţi afectate decisiv de schimbările politice şi sociale care au avut loc începînd cu anii ’90. Proiectul îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism. Teatrul SubPământ este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie.

Spectacolul Sub Pământ are la bază o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf), David Schwartz (regizor). Cercetarea a avut mai multe direcţii – ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soţii de miner, pensionari, copii, paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune. Sub Pământ este un spectacol-arhivă de poveşti-mărturii ale unor comunităţi pe cale de dispariţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.

De: Mihaela Michailov și David Schwartz

Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban

Scenografia: Adrian Cristea

Muzica: Bogdan Burlăcianu

Documentare: Vlad Petri

Details

Date:
27 iulie, 2024
Time:
03:34 EET
Event Category:
Event Tags:
, , ,