Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: OMUL CU O MIE DE OCHI Proiecție de film DOCUART

28 mai @ 23:44 EET

afis_O mie de ochi

OMUL CU O MIE DE OCHI

Proiecție de film DOCUART în cadrul Bucharest Photo Week

14 septembrie 2014, Studioul Horia Bernea

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită duminică, 14 septembrie 2014, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea, la proiecția de film DOCUART, OMUL CU O MIE DE OCHI (2001), în regia lui Alexandru Solomon, în cadrul Festivalului Internațional de Fotografie Bucharest Photo Week.

Geo Bogza i-a spus „omul cu o mie de ochi”, mărturisind că a devenit reporter de dragul fotografiilor lui. Sociologul Dimitrie Gusti l-a numit „coautor al imaginii satului şi ţăranului român”, cerându-i insistent să însoţească echipele monografice în satele româneşti în anii interbelici. Fiica sa, Luiza, îi zicea, simplu, „vânătorul de nori“ celui care nu apăsa pe declanşator înainte ca norii să se alinieze şi ei la poză în chipuri frumoase şi neobişnuite. Iar Brunea-Fox spunea, retrospectiv şi trist, despre cel dintâi reporter fotograf din presa noastră, că „a trăit atâta vreme cât a putut fotografia“. Acesta a fost Iosif Berman.

Iosif Berman trimitea material fotografic și în afara țării, la Associated Press, Scandinavian Newspaper Press, ziarului New York Times și altor câteva reviste londoneze. A lucrat mai bine de 15 ani pentru presa de atunci, „Dimineaţa”, „Adevarul”, „Realitatea ilustrată” și multe altele. Supranumit „decanul fotoreporterilor”, a fost aproape de mişcarea de avangardă şi a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea fotografiei etnografice.

Durata filmului: 51 de minute

Regia: Alexandru Solomon

Scenariul: Alexandru Solomon

Cu: Ioana Abur, Tomi Cristin

Imaginea: Alexandru Solomon

Montaj: Niță Chivulescu

Muzica: Cristian Tarnovetchi

Producător: Ager Film, Fundaţia Arte Vizuale

Premii:

Marele Premiu pentru Documentar, Festivalul Dakino (2001)

Premiul UCIN pentru documentar scurtmetraj

Premii regie și imagine, Cronograf, Chișinău

Selecționat la DokumentArt, Germania; Trencianske Teplice, Slovacia

Festivalul Internațional Astra, Sibiu; Mediawave Gyor

Despre DocuArt:

DocuArt.ro îți oferă documentare, interviuri, recomandări de carte și texte despre frumos, propunându-și să devină un instrument de propulsare, o oportunitate pentru producători, dându-le acestora posibilitatea de a-și promova creațiile atât ca artă, cât și ca agent de schimbare socială.

Din perspectiva acestei componente de promovare a schimbării sociale, pe care filmul documentar a dovedit că o are de-a lungul istoriei sale, manifestările docuArt își propun să aducă în lumină înțelegerea transculturală și socială.

Evenimentul face parte din proiectul „Fotografia în focus-Ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie”, susținut de ArCuB și Primăria Municipiului București.

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Detalii

Dată:
28 mai, 2024
Oră:
23:44 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,