Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Pandantive eneolitice din mandibule de Canis familiaris L. – Exponatul lunii iunie la Muzeul Naţional de Istorie a României

25 iulie @ 10:51 EET

exponatul-lunii-iunie2014_mnir

Pandantive eneolitice din mandibule de Canis familiaris L. – Exponatul lunii iunie la Muzeul Naţional de Istorie a României

Micro-expoziţia “Exponatul lunii iunie” îşi propune să prezinte două descoperiri importante și deosebite din cadrul a șezării de tip tell de la Sultana-Malu Ro șu, jud. Călăra și, mai precis două pandantive realizate din mandibule de Canis familiaris L.

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 12 iunie a.c. începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Bucure ști, Calea Victoriei, nr. 12.

Cele două pandantive realizate din mandibule de câine (Canis familiaris L.), ce fac obiectul acestei micro-expozi ții, au fost descoperite în anul 2010, în timpul cercetărilor arheologice din a șezarea de tip tell de la Sultana-Malu Ro șu. Aceasta reprezintă una dintre primele a șezări atribuite culturii Gumelni ța (cca. 4500- 3950 BC) de pe teritoriul României, ce a făcut obiectul unor cercetări știin țifice, încă din anul 1923. Ulterior, în anul 2001, cercetările arheologice au fost reluate de către un colectiv de speciali ști de la Muzeul Naţional de Istorie a României, aceștia fiind autorii descoperirilor ce fac obiectul acestei micro-expozi ții.

Tell-ul de la Sultana-Malu Ro șu este amplasat pe malul drept al lacului Mosti ștea, nu departe de satul Sultana, la cca. 7 km de Dunăre, pe teritoriul administrativ al comunei Mânăstirea, jud. Călăra și.

Pandantivele din mandibule de câine (Canis familiaris L.) au fost descoperite în asociere cu locuin ța L14. Aceasta reprezintă o locuin ță incendiată, aflată în limita estică a așezării preistorice de la Sultana-Malu Ro șu, cu dimensiuni de cca. 6 x 8 m, orientată nord-sud. Tehnica de construc ție este cea a paiantei, pe două dintre laturi (nord și vest) existând șan țuri de funda ție, pe celelalte două laturi pere ții fiind construi ți direct pe sol. Casa avea o singură încăpere, inventarul recuperat fiind tipic pentru comunită țile gumelni țene (vase ceramice, unelte de os, corn și silex, râ șni țe, resturi faunistice, cărbune etc.).

Cele două piese de la Sultana, pe lângă func ția lor practică și decorativă, dovedită de studiul interdisciplinar efectuat asupra lor, aveau, fără îndoială, și o func ție simbolică. Acest fapt este demonstrat și de caracterul lor de unicat, dar și de contextul în care au fost descoperite – în asociere cu o locuin ță arsă și abandonată. Astfel, pe baza datelor înregistrate putem afirma că cele două pandantive realizate din mandibule de câine (Canis familiaris L.) se leagă simbolic de întreg ciclul evolutiv al locuin ței L14, de construc ția acesteia, de existen ța sa și de abandonarea ei, reprezentând, probabil, piese ce au legătură cu cei ce au trăit în această casă. Depunerea acestor două piese unice, în două momente cheie ale respectivei construc ții preistorice fundarea și abandonarea, reprezintă un indice important privind valoarea simbolică, rituală și mistică a acestor artefacte. De asemenea, aceste două pandantive se pot lega și de rolul ancestral al câinelului – cel de protector al casei, familiei și comunită ții, dar și de anumite activită ți economice specifice comunită ților gumelni țene (vânătoarea sau cre șterea animalelor).

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 12 iunie – 13 iulie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

__________________________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii cu Publicul

Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Fax 021 – 311.33.56; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http://www.mnir.ro , https://www.facebook.com/MNIRpage,

http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage

Details

Date:
25 iulie, 2024
Time:
10:51 EET
Event Category:
Event Tags:
, ,